Úszott a korrupciós botrányokban a jogállamiságért aggódó uniós biztos

A lengyel és a magyar jogállamisági helyzettel kapcsolatos bizottsági aggodalmak hiteltelenek – idézi a lengyel kormánypártot a V4NA.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA Hírügynökség2023. 07. 05. 21:03
REYNDERS, Didier
Brüsszel, 2023. július 5. Didier Reynders, az Európai Bizottságnak (EB) az igazságügyért felelõs tagja mutatja az uniós testületnek az idén a negyedik alkalommal kiadott jogállamisági jelentését a bizottság heti ülését követõ sajtóértekezleten Brüsszelben 2023. július 5-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel európai parlamenti képviselőknek minden alkalommal hangosan tiltakozniuk kell Didier Reynders uniós igazságügyi biztos cinizmusa és arcátlansága ellen, aki időnként jogtalanul ostromolja Lengyelországot, és minden követ megmozgat azok ellen a törvények ellen, amelyek a lengyel polgárok érdekeit szolgálják – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség. A lap szerint az utóbbi hetekben ismét az Európai Bizottság célkeresztjébe került Lengyelország, Didier Reynders a már korábban is sokat hangoztatott jogállamisággal kapcsolatos aggodalmak miatt támadja a lengyel kormányt.

Jogellenesen avatkoznak bele az igazságügyi reformmal kapcsolatos minden aktusba, a kormány minden lépésébe, beleértve a tisztán gazdasági kezdeményezéseket is, jogot adva maguknak arra, hogy szabályozzák, sőt hatályon kívül helyezzék azokat egy elvont és nem létező uniós jogállamisági kódex nevében

– fakadt ki nemrég Jerzy Jachowicz volt lengyel politikus, neves publicista egy véleménycikkben. Hozzátette, hogy az uniós biztosok beavatkoznak a lengyel kormány által elindított demokratikus folyamatokba, amelyek az ország gazdasági erejének erősítését, az energiabiztonság növelését, valamint a polgárok mindennapi gazdasági és életbiztonságát szolgálják.

Didier Reynders uniós biztos azt állítja, hogy nagyon aggódik a lengyelországi jogállamiságért, „de az általa rendezett látványosság már kezd hasonlítani a kirakatperekre” – ezt már Beata Szydlo kormánypárti európai parlamenti képviselő írta egy bejegyzésben a közösségi oldalán. Megjegyezte, hogy

Reynders és az Európai Bizottság többi tagja rendszeresen pellengérre állítja Lengyelországot. Reynders még azt sem titkolja, hogy a lengyelek nem fogadhatnak el törvényeket az Európai Bizottság jóváhagyása és felügyelete nélkül

– jelentette ki a lengyel parlamenti képviselő a Twitteren.

Korábban egy európai parlamenti vitán, amelyen ugyancsak Lengyelországot támadták a brüsszeliták, Beata Szydlo azt mondta, hogy pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) soha nem fogja hagyni, hogy Brüsszel terrorizálja a lengyeleket.

A V4NA szerint Didier Reynders uniós biztos úgy támadja koholt vádakkal a lengyel – és gyakran a magyar – kormányt, hogy valójában ő maga az, akit nem kerültek el a piszkos ügyek és botrányok. Az egykori belga külügyminiszterről akkor derültek ki a korrupciós ügyek, amikor Ursula von der Leyen bizottsági elnök uniós biztosnak jelölte harcostársát. Nicolas Ullens volt titkos ügynök 18 hírszerző szolgálat 2009 és 2015 közötti jelentéseire alapozva azt állította, hogy Reynders anyagi hasznot húzott a Kazahsztánnal megkötött fegyverkezési megállapodásból, továbbá, hogy kétmilliárd eurót tárolt befagyasztva Líbiában, még a 2011-ben megbuktatott Moammer Kadhafi elnöksége idején.

Ullens egy korábbi feljelentését egyébként – nem meglepő módon – már akkor elutasította a brüsszeli főügyészség. A volt titkos ügynök azt állította, hogy Reynders jelentős kenőpénzt fogadott el a belga nagykövetség átépítéséhez kapcsolódóan a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában.

A nagyapám részt vett a belga ellenállásban a náci Németországgal szemben, ez az első számú motivációm. De sokkal több van ennél

 – nyilatkozta Nicholas Ullens de Schooten akkor a V4NA-nak. Ullens elmondta: a belga titkosszolgálatnál eltöltött évei alatt alatt Reynders neve kétévente felvetődött valamilyen korrupciós üggyel kapcsolatban. Az első alkalom 2009-ben volt, amikor a belga rendőrség új székházba költözött Brüsszelben.

Ez a költöztetés 40 millió eurójába került a belga adófizetőknek. Hasonlóan gyanús eset volt a brüsszeli orosz nagykövetség építése 2006-ban, az épületet ugyanis Jean-Pierre Reynders, Didier Reynders öccse tervezte. Abnormális, hogy Brüsszelben, a NATO és az Európai Parlament központjában a pénzügyminiszter testvérére bízzák egy ilyen, belbiztonsági szempontból fontos intézmény belső elrendezésének kialakítását

– nyilatkozta az egykori titkos ügynök a V4NA szerint. Amikor a „Kazakhgate” felderítésére létrehozott egységbe került, Ullenst a belga titkosszolgálat rendőrségi vezetője súlyosan megfenyegette.

Kétszer behívatott meghallgatásra, majd a harmadik alkalommal halálosan megfenyegetett. Azt mondta, ha aláírom a jelentést, veszélybe sodrom a saját, a feleségem és a négy gyermekem életét. Meggyőződésem, hogy e mögött is Reynders állt

– jelentette ki a volt titkos ügynök a V4NA szerint, majd pedig megjegyezte, hogy „ha Didier Reynderst megválasztanák az Európai Bizottság igazságügyi biztosává, az olyan lenne, mintha Al Capone vezetné a chicagói rendőrséget. Ez az ember éveken keresztül borzalmas dolgokat művelt, és most őt akarják megválasztani az európai jogrend őrzőjének. Számomra ez hihetetlen és elfogadhatatlan.”

Az uniós biztos végül megúszta a vádakat, és bármiféle ellenállás nélkül megkapta az igazságügyi uniós biztosi posztot Brüsszelben. Reynders egyébként Soros Györggyel is kapcsolatban állhat, ugyanis 2014-ben a német Bertelsmann multinacionális tömegmédia vállalat által szervezett konferencián jelent meg Brüsszelben, ahol Soros Európa jövőjéről tartott előadást.

Borítókép: Didier Reynders, az Európai Bizottságnak az igazságügyért felelős tagja mutatja az uniós testületnek az idén a negyedik alkalommal kiadott jogállamisági jelentését a bizottság heti ülését követő sajtóértekezleten Brüsszelben 2023. július 5-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.