Megtiltották a Biden-kormánynak, hogy nyomást gyakoroljon a közösségi médiára

Egy 2022-ben indított perben azt állították, hogy a kabinet túllépett a hatáskörén.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 05. 6:34
BIDEN, Joe
Chicago, 2023. június 28. Joe Biden amerikai elnök az amerikai gazdaság helyzetérõl beszél a chicagói Régi Postán 2023. június 28-án. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy szövetségi bíró cenzúra miatt kedden megtiltotta az amerikai kormány egyes szereplőinek, hogy egyeztetéseket folytassanak bejegyzésekről közösségimédia-vállalkozásokkal. Louisiana állam szövetségi kerületi bírója, Terry Doughty tiltó jogi végzése egy 2022-ben indított per részeként született, amelyet a Louisiana és Missouri államok igazságügyeit irányító főügyészek indítottak.

A beadványban azt feltételezték, hogy az amerikai szövetségi kormány túllépett a hatáskörén, amikor nyomást gyakorolt a közösségi médiumokra annak érdekében, hogy lépjenek fel olyan bejegyzésekkel szemben, amelyek a koronavírus-járvány idején az oltástól való idegenkedést eredményezhetnek.

A periratban a kezdeményezők a Google-t, a Facebook anyavállalatát, a Metát és a Twittert nevesítették.

A bíró szerint számottevő bizonyíték áll rendelkezésre egy széles körű cenzúrakampányra. Megfogalmazása alapján a bizonyíték egy majdhogynem disztópikus forgatókönyv megvalósulását mutatja, azt, hogy a Covid–19-világjárvány idején – amit önmagában is a széles körű kétség és bizonytalanság jellemzett – az Egyesült Államok kormánya a látszat szerint az orwelli Igazságminisztériumhoz hasonló szerepet játszott – olvasható a kedden kiadott tiltó végzésben.

A bírói határozat megtiltja többi között a szövetségi egészségügyi minisztériumnak, a Szövetségi Nyomozóirodának (FBI) és a Fehér Ház sajtótitkárának, hogy párbeszédet folytasson közösségimédia-cégekkel minden olyan témában, ami bátoríthatja, nyomást gyakorolhat vagy kiválthatja bejegyzés eltávolítását, törlését, hozzáférhetőségének korlátozását, illetve a szólásszabadság által védett tartalmának szűkítését.

Az igazságügyi minisztérium illetékese a bírói végzésre reagálva azt közölte, hogy a kormányzat tanulmányozza a lehetőségeit a döntés nyomán, de kitart amellett, hogy felelősségteljes cselekményeket támogatott a közegészségügy védelme és biztonsága érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.