Migránsok és helyiek támadtak egymásra a nagyvárosban

A migránsok és helyi lakosok összecsapásában egy tunéziai férfi életét vesztette.

Magyar Nemzet
2023. 07. 04. 19:21
Gran Tarajal, 2023. június 19. Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura szigetén fekvõ Gran Tarajal kikötõjébe érkezésük után, 2023. június 19-én. A spanyol tengeri mentõszolgálat egy gumicsónakból 56 migránst fedélzetére vett az Atlanti-óceánon. MTI/EPA/EFE/Carlos de Saa Fotó: Carlos de Saa
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A tájékoztatás szerint az utóbbi napokban több erőszakos incidens is volt a helybéliek és a Szaharától délre eső országokból származó migránsok között Szfaksz városában, ami Tunézia gazdasági központja, ahol afrikai migránsok ezrei várnak lehetőségre, hogy bárkákon Európa partjai felé induljanak.

Faúzi Maszmúdi, Szfaksz városi bíróságának vezetője közölte, hogy a hatóságok elfogtak három gyanúsítottat a hétfőn történt gyilkosság ügyében. Mint mondta, az utóbbi két éjszaka erőszakcselekményei során a rendőrségnek könnygázt kellett bevetnie tömegoszlatásra.

Az idén jelentősen megnőtt az észak-afrikai ország partjairól útra kelő menedékkérők száma, miután a tunéziai elnök februárban keményebb hatósági fellépést jelentett be az ország területén tartózkodó, a Szaharától délre eső országokból származó migránsokkal szemben, másrészt pedig Tunézia gazdasági nehézségei miatt.

A múlt hónapban szfakszi lakosok százai tüntettek az ott tartózkodó migránsok ezrei ellen. A helybéliek felkérték a hatóságokat, hogy toloncolják ki az illegális bevándorlókat, mondván, nem szeretnék, ha városukat ellepnék.

Az utóbbi hónapokban migránsok százai tűntek el vagy vesztették életüket hajótörésekben Szfaksz partjai előtt. Tunéziára mindemellett hatalmas nyomást gyakorolnak európai országok a menedékkérők hullámának megállítása végett. Franciaország nemrég bejelentette, hogy 25,8 millió euróval (9,6 milliárd forint) segíti Tunéziát az Európa felé irányuló illegális migráció megfékezésében. Kaisz Szaíd tunéziai elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy országa nem lesz Európa határőre.

Borítókép: Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura szigetén fekvő Gran Tarajal kikötőjébe érkezésük után, 2023. június 19-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Carlos de Saa)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.