Moszkva fenyeget: Oroszország nélkül nem érdemes folytatni a gabonamegállapodást

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter alternatív gabonaszállítási lehetőségekről tárgyalt Törökországban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 18. 18:37
null
ukrán gabona Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azoknak a feleknek, amelyek megpróbálják folytatni a gabonamegállapodás végrehajtását Oroszország részvétele nélkül, figyelembe kell venniük az azzal járó kockázatokat, mivel az ukrán gabonaexport útvonala a háborús övezet közelében halad − jelentette ki kedden újságíróknak Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

A Kreml képviselője az Interfax hírügynökség jelentése szerint arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte: Ukrajna Törökországhoz és az ENSZ-hez fordult azzal a javaslattal, hogy a fekete-tengeri gabonamegállapodás keretében Oroszország nélkül működtessék tovább a gabonafolyosót, miután Moszkva hétfőn kilépett az egyezségből. 

Egy olyan zónáról beszélünk, amely a harctér közvetlen közelségében van, és megfelelő biztonsági garanciák nélkül ott bizonyos kockázatok merülnek fel

− mondta Peszkov. Szerinte ebben az ügyben Oroszország nem tudja megmondani, hogy milyen mértékben és mely országok készek vállalni ezeket a kockázatokat.

Kommentálva Antony Blinken amerikai külügyminiszter azon kijelentését, amelyben lelkiismeretlennek nevezte Oroszország kilépését a megállapodásból, Peszkov azt mondta, hogy az európai államok álláspontja viszont gátlástalannak nevezhető, a történtek pedig nem António Guterres ENSZ-főtitkár és a világszervezet hibája.

Nagyra értékeljük Guterres úr szerepét a megállapodás megkötésében, és erőfeszítéseit, hogy meggyőzze az európai országokat, teljesítsék kötelezettségeiket. Sajnos, ez nem történt meg. A gátlástalan szó az európai országokra teljes mértékben helyénvaló

− fogalmazott. Peszkov közölte: Vlagyimir Putyin orosz elnök egyelőre nem tervezi, hogy beszéljen török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal a gabonaegyezségről.

 

Lavrov alternatív lehetőségekről tárgyal

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden török hivatali partnerével, Hakan Fidannal a rászoruló országok gabonával való ellátásának olyan lehetőségeiről tárgyalt, amelyek nem függnek Kijev és a nyugati országok akadályozó tevékenységétől – közölte az orosz külügyi tárca.

A fekete-tengeri kezdeményezés alternatívájaként a miniszterek a leginkább rászoruló országoknak szánt olyan gabonaszállítási lehetőségeket vitattak meg, amelyek nem függnek Kijev és nyugati irányítóinak aknamunkájától

− ismertette a telefonbeszélgetés tartalmát az orosz diplomáciai tárca. A felek ezenfelül megbeszélést folytattak a regionális eseményekről, különös tekintettel a legfrissebb ukrajnai fejleményekre. Moszkva és Ankara az egyeztetés folytatásában állapodott meg − tette hozzá a minisztérium.

Megvitatták mindemellett a fekete-tengeri gabonaegyezmény keretében végzett közös munkát is. „Lavrov megerősítette, hogy a gabonamegállapodás végrehajtását július 18-tól felfüggesztették, mert az Oroszország–ENSZ megállapodás orosz félre vonatkozó részét nem teljesítették, különös tekintettel az orosz banki átutalások, valamint a biztosítások és a szállítmányozási logisztika blokkolására, az ország külföldi vagyonának zárolására, illetve arra, hogy akadályozták mezőgazdasági termékeinek és műtrágyáinak eljutását a globális piacokra” − közölte a tárca. Hozzátette, hogy a megállapodás gyakorlatilag elvesztette humanitárius jellegét, mivel azt Kijev nyíltan kereskedelmi célokra használta fel.

A gyakorlatban ez a Fekete-tenger észak-nyugati hajózási útvonalain a biztonsági garanciák megvonását, a tengeri humanitárius folyosó és az isztambuli közös koordinációs központ megszüntetését jelenti − ismertette a minisztérium, amely szerint a beszélgetést a török fél kezdeményezte.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.