Moszkva szövetségesénél landoltak a Washingtonnak szánt bizalmas adatok

Az Egyesült Államoknak szánt bizalmas információk landoltak az Oroszország szövetségesének számító Malinál. A brit védelmi minisztérium vizsgálatot indított.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 07. 28. 6:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Vizsgálatot indítottunk, miután néhány üzenetet tévesen egy helytelen e-mail-doménre továbbítottak. Biztosak vagyunk benne, hogy nem tartalmaztak olyan információt, amely veszélyeztetné a műveleti biztonságot vagy a műszaki adatokat – mondta a védelmi minisztérium szóvivője a PA hírügynökségnek.

A hiba oka, hogy az Egyesült Államok hadereje a .mil domént használja, ehelyett gépelhettek .ml-t, ami viszont Mali doménje, mutat rá a BBC brit közszolgálati médium cikke. Nem is először történt ilyen, alig néhány hete derült ki, hogy amerikai katonai e-mailek milliói kötöttek ki Maliban, ráadásul feltehetően olyan érzékeny információkat tartalmaztak, mint orvosi feljegyzések, magas rangú katonai vezetők útvonaltervei, vagy épp jelszavak.

Mali egyike annak a hat afrikai államnak, amelyeknek Vlagyimir Putyin orosz elnök ingyenes gabonaszállítmányokat ígért a fekete-tengeri gabonaegyezmény összeomlása után, ráadásul az ország nagymértékben támaszkodik az orosz Wagner-zsoldoscsoportra a dzsihadisták elleni harcban.

A hét elején Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy Mali védelmi miniszterét, a légierő főnökét és a vezérkari főnök helyettesét szankciókkal fogják sújtani, amiért segítették a Wagner terjeszkedését a nyugat-afrikai országban.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.