Nem lehet tárgyalni Putyinnal a német külügyminiszter szerint

Annalena Baerbocknak „fáj”, hogy nehéz helyzetben vannak a német családok, de Berlin folytatja Ukrajna támogatását.

Magyar Nemzet
Forrás: Bild2023. 07. 15. 16:32
BAERBOCK, Annalena
Bonn, 2022. október 15. Annalena Baerbock német külügyminiszter pártja, a Szövetség 90/Zöldek bonni kongresszusán 2022. október 15-én. MTI/EPA/Sascha Steinbach Fotó: Sascha Steinbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A brutális orosz agresszió Németországra is rányomta a bélyegét” – fogalmazott a Bild német napilapnak adott interjúban Annalena Baerbock zöldpárti német külügyminiszter. Mint kifejtette, nem lenne hazájában ekkora infláció, ha nem lenne háború Ukrajnában. „Az orosz agresszió nemcsak halált hoz Ukrajnában, hanem válságot és éhezést a világban, valamint recessziót Európában” – mondta.

Hozzátette: 

Akik azt követelik, hogy szülessenek megoldások az infláció ellen, azoknak ki kell állni a brutális orosz agresszió ellen is.

A német külügyminiszter a Bild azon felvetésére, hogy noha a szövetségi kormány most döntött további mintegy 700 millió euró katonai segélycsomag mellett Ukrajna számára, addig sok német család nem tudja, a magas infláció miatt tud-e nyári szabadságra menni, úgy válaszolt:

 Természetesen ez fáj, de számomra az egyiknek semmi köze a másikhoz.

A Vitalij Klicsko kijevi főpolgármesterrel lefolytatott közös interjún az ukrán politikus elmondta, hogy hálásak a nyugati támogatásoknak, ám nem igaz, hogy megkaptak volna mindent az ellentámadáshoz. Mint kiemelte, nagy szükségük lenne vadászgépekre, helikopterekre, valamint a védekezéshez és támadáshoz alkalmas modern fegyverekre.

A német külügyminiszter megerősítette, hogy folyamatosan felülvizsgálják a támogatásokat, ő is szeretne több támogatást látni, és mindent megtesznek, hogy segítsék Ukrajnát. Szerinte a sűrűn elhelyezett orosz aknák miatt Kijevnek most például aknamentesítőkre is szüksége lenne.

Arra a kérdésre, hogy szerinte mikor érhet véget a háború, úgy válaszolt:

Nem tudjuk, hogy mikor lesz vége a háborúnak. És azt sem tudjuk, hogy mi történik Oroszországban.

Elmondása szerint a német külügyminisztérium mindent megtesz, hogy diplomáciai csatornákon keresztül próbálja megállítani Oroszország brutális támadását. Hozzátette, hogy addig is támogatni kell Kijevet az ukránok védelmében.

A Bild azon kérdésére, hogy lehet-e tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Baerbock nemmel válaszolt. „Bárcsak tárgyalhatnánk. De szembe kell nézni a valóssággal, vagyis a brutális orosz agresszióval” – nyomatékosított.

Borítókép: Annalena Baerboc zöld párti német külügyminiszter 2022. október 15-én. (Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.