Nem szűnik az erőszak: a francia tüntetők egy polgármester életére törtek + videók

Peking panaszt tett Franciaországnál, amiért kínai turistákat sebesítettek meg Marseille-ben.

2023. 07. 02. 10:47
Montreuil, 2023. július 1. Tüntetõk által felgyújtott autó roncsát nézi egy járókelõ a Párizs közelében levõ Montreuil-ben 2023. július 1-jén, a nanterre-i incidens után négy nappal. Június 27-én egy közúti ellenõrzést végzõ rendõr intézkedés közben lelõtt egy 17 éves fiatalt Párizs Nanterre nevû elõvárosában. Az eset miatt több francia városban az egymást követõ negyedik éjszaka gyújtogattak és fosztogattak a tüntetõk. A kormány válságtanácskozást tartott és 45 ezer rendõrt vezényelt Párizs és több francia nagyváros utcáira, hogy megfékezzék a pusztítást. Eddig több mint 1300 rendbontót vettek õrizetbe. MTI/EPA/Julien Mattia Fotó: Julien Mattia
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban randalírozók autóval belerohantak egy Párizstól délre fekvő város polgármesterének házába, megsebesítve feleségét és egyik gyermekét – közölte a polgármester vasárnap.

Vincent Jeanbrun, L'Haÿ-les-Roses település polgármestere a Twitteren azt írta, hogy a tüntetők tüzet is gyújtottak, miután belehajtottak a házába.

A feleségem és az egyik gyermekem megsérült

– közölte.

A helyi ügyészség gyilkossági kísérlet miatt indított nyomozást.

A France 24 tudósítója a támadás helyszínéről beszámolva elmondta, hogy a tüntetők felgyújtották a Köztársaságiak (Les Républicains) párt politikusának autóját, és tűzijátékot dobtak a házára. Jeanbrun a városházán tartózkodott, hogy a városi erőszak ellen hozzanak intézkedéseket, miközben felesége, valamint 5 és 7 éves gyermekei a hátsó kerten keresztül elmenekültek. A polgármester házastársát jelenleg kórházban ápolják.

Kína marseille-i főkonzulátusa eközben panaszt tett Franciaországnál, miután a déli városban egy kínai turistacsoportot szállító busz ablakait betörték, megsebesítve az odalátogatókat – közölte vasárnap közleményben Kína konzuli hivatala.

A buszt csütörtökön támadták meg a zavargók az erőszakos cselekmények során, amelyek az elmúlt napokban számos francia várost sújtottak, miután egy rendőr lelőtt egy algériai származású tinédzsert. A kínai turisták azóta elhagyták Franciaországot – áll a konzuli hivatal közleményében.

Ahogyan lapunk is megírta: Franciaországban ötödik éjjel folytatódtak az utcai harcok, a tömeges erőszakért leginkább bevándorlócsoportok a felelősek. 

Országszerte háborús állapotok uralkodnak, épületeket, járműveket gyújtottak lángra, üzletekbe törtek be a tiltakozók. A belügyminisztérium összesítése szerint vasárnapra virradóra több mint 700 embert vettek őrizetbe, és 45 rendőr megsérült.

 

Borítókép: Tüntetők által felgyújtott autó roncsát nézi egy járókelő a Párizs közelében levő Montreuil-ben 2023. július 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Julien Mattia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.