Nem tagadja az FBI, hogy nyomoznak Biden után

Az FBI igazgatója eskü alatt tett vallomásában azt mondta, hogy a hatóság „egyáltalán nem” védelmezi Joe Biden amerikai elnök családját, mert ehhez „nem fűződik érdeke”.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 13. 6:20
FBI Headquarters In Washington D.C.
Federal Bureau Of Investigation emblem is seen on the headquarters building in Washington D.C., United States, on October 20, 2022. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszautasította az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója azt a vádat, amely szerint a szervezet politikailag elfogult. Christopher Wray a kongresszus szakbizottságának szerdai meghallgatásán nyilatkozott. A republikánus többségű alsóház, a képviselőház jogi bizottsága tartotta a meghallgatást a szövetségi hatóságok politikai célú felhasználásának vizsgálatára indult eljárás keretében.

Az FBI igazgatója eskü alatt tett vallomásában azt mondta, hogy a hatóság „egyáltalán nem” védelmezi Joe Biden amerikai elnök családját, mert ehhez „nem fűződik érdeke”. 

A bizottság republikánus tagjai egyebek mellett arra vártak választ, hogy zajlik-e vizsgálat az elnök családjának üzleti kapcsolatai körül, illetve egy állítólagos feljegyzés nyomán, amely Joe Bident egy vesztegetési üggyel hozza összefüggésbe.

Az FBI igazgatója sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó, hogy folyik-e vizsgálat Joe Biden amerikai elnök ellen az ukrán Burisma cégtől elfogadott megvesztegetés miatt. Ahogyan korábban lapunk is megírta: az FBI egy „rendkívül hiteles” forrása szerint Joe Biden még alelnöki idejében ötmillió dollárt kapott, és cserébe bizonyos politikai döntések „terelgetését” kérték tőle.

Matt Gaetz floridai republikánus képviselő „gyanúsan érdektelennek” nevezte kérdésében az igazgatót azzal a közösségimédia-üzenettel kapcsolatban, amelyben Hunter Biden, Joe Biden fia állítólag apja jelenlétére hivatkozva gyakorol nyomást több millió dollár kifizetése érdekében egy kínai üzlettársára.

Christopher Wray kijelentette: ő az „igazi FBI-t” védelmezi. Hozzátette, „az a munka, amelyet az FBI kötelékében dolgozó nők és férfiak végeznek, túlmutat azon az egy vagy két nyomozáson, amely minden látszat alapján a média vezető hírei között szerepel”.

A beszámolók szerint helyenként indulatos meghallgatáson Jim Jordan, a képviselőház jogi bizottságának republikánus elnöke azt mondta, hogy a vizsgálattal a szövetségi igazságügyi rendszer politikai fegyverként való felhasználását próbálják megállítani. 

A republikánus politikusok kettős mércével vádolták az FBI-t, másféle elbírálást emlegetve a Joe Bidenhez és a Donald Trumphoz kapcsolódó nyomozásoknál.

A meghallgatáson Zoe Lofgren demokrata képviselő azt mondta, „szomorúnak tartja, hogy a bizottság republikánus többsége összeesküvés-elméletekkel foglalkozik, és azon dolgozik, hogy megpróbálja hiteltelenné tenni az Egyesült Államok egyik legfőbb bűnüldöző ügynökségét”.

A szövetségi hatóságok politikai fegyverként való felhasználásának vizsgálatát a képviselőházban januárban többségbe került republikánusok kezdeményezték, és az elmúlt hónapokban több meghallgatást tartottak, mások mellett az érintett hatóságok kötelékében dolgozó informátorokat is beidézve.

Borítókép: Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emblémája a testület székházán Washington D.C.-ben (Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.