Orosz médiaszemélyiségek elleni merényletet hiúsítottak meg

Az ukrán biztonsági szolgálat bérelt fel egy neonáci csoportot a gyilkosságok elkövetésére – állítja az FSZB.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Novayata Gazeta2023. 07. 15. 15:44
VOROBJOV, Andrej; SZOBJANYIN, Szergej
Moszkva, 2023. május 30. A biztonsági erõk tagjai egy lakóépületnél egy dróntámadás után Moszkvában 2023. május 30-án, az Ukrajna elleni orosz hadviselés második évében. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerint több épület kisebb károkat szenvedett dróntámadás következtében, komolyabb sérülés azonban nem történt. Andrej Vorobjov, Moszkva megye kormányzója közölte, hogy a légvédelem több drónt lelõtt a fõváros térségében. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két ismert médiaszemélyiség elleni merényletet sikerült meghiúsítani az orosz hatóságoknak – jelentette be szombaton az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). A szervezet közleményéből kiderült, hogy Margarita Szimonyjan, az RT televízió főszerkesztője és Kszenyija Szobcsak rádiós és televíziós műsorvezető volt a tervezett támadások célpontja. 

A hatóságok pénteken őrizetbe vették Moszkvában és a Rjazanyi területen a 88-as Paragrafus nevű neonáci csoport több tagját, valamint olyan embereket, akiket az ukrán biztonsági szolgálat bérelt fel a tervezett gyilkosságok elkövetésére az egyes merényletekért járó 1,5 millió rubel (14 778 euró) jutalomért

állította az FSZB.

Margarita Szimonyjan a Kreml egyik befolyásos arca és hangja az orosz médiában. Kszenyija Szobcsak pedig, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori politikai mentora, a néhai Anatolij Szobcsak volt szentpétervári polgármester lánya, jelenleg népszerű YouTube-csatornát vezet, amelynek adásaiban gyakran bírálóan szól az orosz hatóságokról és az Ukrajna ellen tavaly februárban indított háborúról.

Az RT orosz állami hírcsatorna szerint összesen hat embert tartóztattak le a merényletkísérletekkel összefüggésben.

Borítókép: A biztonsági erők tagjai Moszkvában 2023. május 30-án (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.