Őskori ember koponyacsontjára bukkantak a Pó folyó medrében

Őskori Homo sapiens koponyatöredékére bukkantak kirándulók az olaszországi Pó folyó medrében – jelentette az olasz sajtó hétfőn.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 07. 04. 17:14
Ostiglia, 2021. április 20. Alacsony a vízállás a Pó folyón a Lombardia régióban fekvõ Ostigliában 2021. április 20-án. Az illetékes hatóság szerint 45 százalékkal csökkent a folyó vízszintje az esõ hiánya és a magas hõmérséklet miatt. Általában augusztusban éri el ezt a szintet a folyó vize. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Dalle Luche Fotó: Riccardo Dalle Luche
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kavicsos mederben megbújó koponyatöredéket az északolasz Cremona és Piacenza városok között találták meg.

A töredék az agykoponya két csontjából és a nyakszirtcsont egy részéből áll.

A leletet Davide Persico, a Pármai Egyetem paleontológus professzora azonosította, aki egyben a közelben fekvő San Daniele Po község polgármestere.

Perisco elmondta, hogy egy kirándulás során bukkantak a koponyára, teljesen véletlenül. A feltehetően az őskőkorból származó leletet a héten Ravennába szállítják, hogy szénizotópos vizsgálattal meghatározzák a korát, és genetikai teszteket végezzenek el rajta.

A koponyacsont azért kerülhetett felszínre, mert az aszály miatt a Pó folyó vízszintje tavaly jelentősen csökkent, és a meder egyes szakaszokon kiszáradt.

Borítókép: Alacsony vízállás a Pó folyón a Lombardia régióban fekvő Ostigliában (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Dalle Luche)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.