Összeveszett az elnökkel, lemondott az ukrán kulturális miniszter

Volodimir Zelenszkij elnök erősen bírálta a távozó minisztert, mert kulturális célokra használt fel közpénzeket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 21. 10:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette lemondását Ukrajna kulturális minisztere pénteken, miután Volodimir Zelenszkij elnök bírálta őt a közpénzek háborús időkben kulturális célokra történő felhasználása miatt.

Háború idején a kultúrára szánt magán- és költségvetési források nem kevésbé fontosak, mint a drónoké, mert a kultúra identitásunk és határaink pajzsa

– jelentette ki Olekszandr Tkacsenko a Telegramon anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna lemondásának okáról. Volodimir Zelenszkij csütörtök este a miniszter leváltására szólított fel, bírálva az állami költségvetés kulturális projektekre való felhasználását a honvédelem rovására.

Háborús időkben, mint amilyenek a mostaniak, az állam maximális figyelmét és így az állami forrásokat is a védelemre kell fordítani

– mondta az államfő. – Múzeumok, kulturális központok, szimbólumok, tévésorozatok – mindezek fontosak, de most más prioritások vannak. Költségvetésen kívüli forrásokat kell találni. Nem az állami pénzeket – tette hozzá, jelezve, hogy felkérte Denisz Smihal miniszterelnököt, váltsa le Tkacsenkót.

Csütörtökön az Ukrajinszka Pravda arról számolt be, hogy a kulturális minisztérium 448 millió hrivnya (mintegy 4,13 milliárd forint) odaítéléséről döntött televíziós sorozatok gyártására.

A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) szerint a távozó kulturális miniszter azt is megvédte, hogy 500 millió hrivnyát (4,6 milliárd forintot) biztosítsanak a holodomor nemzeti múzeumának befejezésére. A holodomor, a szovjet hatóságok által az 1930-as évek elején mesterségesen előidézett ukrajnai éhínség következtében több millió ember halt meg.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.