Soha ilyen meleg júniusunk nem volt még

Akkor sem, ha ezt most nehéz elhinni.

magyar nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 06. 14:33
Bordeaux,,France,-,July,2019,:,Tourists,And,Kids,Having, hőség, kánikula,
1484960015 Fotó: JeanLucIchard
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a júniusi átlaghőmérséklet 16,51 Celsius fok volt, ami 0,53 fokkal magasabb az 1991 és 2020 közötti évek átlagánál. Az előző rekordot 2019 júniusában mérték, akkor 0,37 fokkal haladta meg a hőmérséklet az említett időszakra vonatkozó átlagot

Északnyugat-Európában rekordhőmérsékleteket mértek, és Kanada, az Egyesült Államok, Mexikó, Ázsia, illetve Kelet-Ausztrália egyes részein is jóval melegebb volt a megszokottnál – jegyezte meg a Copernicus, ami akár azt is jelentheti, hogy ezt a melegedést Magyarországon nem feltétlenül lehetett érezni. 

Eközben Ausztrália, az Egyesült Államok és Oroszország nyugati részén az átlagosnál hűvösebb volt az időjárás.

A Copernicus kutatója, Julien Nicolas kiemelte, hogy bár az elmúlt tizenöt évben a júniusi átlaghőmérséklet mindig meghaladta az 1991 és 2020 közötti időszak átlagát,

az idén mért adatok szokatlan anomáliára utalnak.

A Copernicus már június elején is rekordhőmérsékleteket mért világszerte. Szakértők a klímaváltozást, a tengerek felszínének felmelegedését és az El Nino éghajlati jelenséget tették felelőssé az egyre forróbb időjárásért. Az El Nino hatására a Csendes-óceánban már májusban rekordhőmérsékleteket mértek. Júniusban az Atlanti-óceán északi részét példátlan tengeri hőhullámok sújtották.

A tendencia júliusban is folytatódni látszik: július 3-án, majd július 4-én is megdőlt a globális melegrekord. Július 4-én a globális átlaghőmérséklet elérte a 17,18 fokot, míg egy nappal korábban 17,01 fok volt az amerikai országos környezeti előrejelzési központ (National Centers for Environmental Prediction) által mért érték. Ez utóbbi is rekordot döntött, mivel meghaladta az addigi legmagasabbként számon tartott, 2016 augusztusában mért 16,92 fokot.

Szakértők szerint a globális melegrekord a közeljövőben várhatóan újra meg újra megdől majd, mert a globális átlaghőmérséklet rendszerint július végéig, augusztus elejéig folyamatosan emelkedik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.