Sorra jósolják a spanyol jobboldal győzelmét a felmérések

Előrejelzések szerint a Néppárt legyőzi szocialista ellenfelét, de koalícióra lesz szükség a kormányalakításhoz.

Homoky Réka
2023. 07. 22. 13:05
NÚNEZ FEIJÓO, Alberto
Logrono, 2023. július 15. Alberto Núnez Feijóo, az ellenzéki Spamnyol Néppárt elnöke kampánygyûlésen az észak-spanyolországi Logronóban 2023. július 15-én. Az elõrehozott parlamenti választásokat július 23-án rendezik Spanyolországban. MTI/EPA/EFE/Raquel Manzanares Fotó: Raquel Manzanares
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jobboldali győzelmet jósolnak a felmérések a vasárnapra tervezett előre hozott spanyolországi választásokon. A GAD3 spanyol közvélemény-kutató felmérése szerint a Néppárt (PP) a szavazatok 37,2 százalékára számíthat, ami 149-154 mandátumot jelent a 350 fős parlamentben. A baloldali PSOE 113 és 117 közötti mandátummal számolhat, ami a szavazatok 28,5 százalékát jelenti, a harmadik helyen pedig a Vox végezhet, az előrejelzés szerint a jobboldali pártra a választópolgárok 11,7 százaléka szavazna, így 28-30 képviselőt juttathatna a parlamentbe. Hasonló eredményekkel számol a Reuters hírügynökség által készített előrejelzés is: Néppárt 140 mandátumra számíthat, a szocialisták pedig ezzel szemben csak 108 parlamenti helyet szerezhetnek, a harmadik helyen álló Vox pedig 33-at. 

A legutóbbi, 2019-es választások eredményével összehasonlítva a mostani előrejelzést, az első helyen álló jobboldali Néppárt esetében figyelemreméltó előrelépés történt, négy évvel ezelőtt ugyanis ennél jóval kevesebb, 89 mandátumot szereztek.

A jobboldal erősödésével párhuzamosan csökkent a Szocialista Párt eredménye, ők 2019-ben 120 parlamenti helyet szereztek, de a becslések alapján most ennél kevesebb várható. A Vox négy évvel ezelőtt 35 képviselőt juttatott a parlamentbe, így az ő esetükben lényeges változás nem figyelhető meg. Mivel a spanyol parlament 350 főből áll, az abszolút többséghez legalább 176 mandátumra van szükség, ám az előrejelzések alapján ezt egyik párt sem fogja elérni, így a legesélyesebbnek tartott jobboldali Néppárt nagy valószínűséggel koalícióra lép majd a szintén jobboldali Voxszal, miután előreláthatóan a Néppárt a szavazatok alig több mint egyharmadát, a Szocialista Párt pedig kevesebb, mint egyharmadát fogja megszerezni.

A Politico brüsszeli hírportál felhívta a figyelmet, hogy rendkívüli jelentőséggel bíró választások előtt áll az ország, mivel Francisco Franco volt spanyol vezető halála óta először fordulhat elő, hogy jobboldali kormány kerül hatalomra. 

Amennyiben a várakozásoknak megfelelően győzedelmeskedik a jobboldal, az jelentős változásokat hozhat Európa-szerte, különösen a 2024-re tervezett európai parlamenti választásokon: új lendületet adhat azoknak a jobboldali erőknek, amelyek keményebb uniós álláspontot szorgalmaznak a klímapolitika és bevándorlás terén. A jelöltek gőzerővel kampányolnak a választások előtt, mindhárom párt abban bízik, hogy győztesen kerül ki a megmérettetésből. A jelenlegi kormányfő, a baloldali Pedro Sánchez a publico.es nevű lapnak adott interjújában magabiztosan nyilatkozott.

Megmutathatjuk a világnak, hogy képesek vagyunk megállítani a szélsőjobb előretörését

 – mondta a szocialista politikus.

Sánchez a következő négy évben progresszív kormányzásra készül, és tervei között szerepel az elmúlt négy évben elért reformok megszilárdítása. A baloldali politikus pénteken tartott beszédében kiemelte, a spanyol jobboldal és a szélsőjobb köreiben teljes a zűrzavar, és megállíthatatlan a szocialista előretörés. Sánchez arra kérte híveit, hogy mindenki a vörösre szavazzon, hogy a szocialisták megnyerjék a választásokat és folytathassák a kormányzást újabb négy éven keresztül. Eközben a jobboldali jelöltek sem tétlenkednek, a Néppárt vezetője, Alberto Núnez Feijóo hatalmas, éljenző tömeg előtt lépett a színpadra.

A jobboldali politikus Twitter-bejegyzésében arra kérte a szavazókat, hogy a spanyol nép prioritásait helyezzék előtérbe a szavazás során annak érdekében, hogy újra egyesüljön az ország és előre haladjon. Alberto Núnez Feijóo olyan kormányt ígér, amelyet Spanyolország megérdemel, a politikus tettekkel kívánja meghálálni a nép bizalmát. A Néppárt lehetséges szövetségese, a Vox vezetője, Santiago Abascal szintén nagy erőkkel kampányolt, hívei megtöltötték a madridi Kolumbusz teret.

A szavazóhelyiségek reggel 9 órakor nyitnak és este 8 óráig lehet leadni a voksokat, kivéve a Kanári-szigeteken, ahol egy órával később zárják az urnákat. Az eredményt várhatóan valamivel éjfél előtt jelentik be, az új parlamentnek augusztus 17-ig kell megalakulnia. A csaknem 47 és fél milliós lakosú országban 37,4 millió regisztrált választópolgár van, köztük 2,3 millió külföldi és 1,6 millió első szavazó. 2,5 millióan a levélszavazás mellett döntöttek.

A szavazás eredetileg decemberben lett volna, de a jelenlegi kormányfő, Pedro Sánchez előre hozott parlamenti választást írt ki, miután pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspár (PSOE) a májusi helyhatósági választásokon vereséget szenvedett a konzervatív Néppárttal (PP) szemben. 

Borítókép: Alberto Núnez Feijóo, az ellenzéki Spanyol Néppárt elnöke kampánygyűlésen az észak-spanyolországi Logronóban 2023. július 15-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Raquel Manzanares)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.