Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Videón, ahogy elsodor egy indiai falut az árvíz

Japánban és Indiában az esőzések több millió embert veszélyeztetnek.

Magyar Nemzet
Forrás: Indepentent/livehindustan2023. 07. 10. 7:09
This handout photo taken on July 10, 2023 and provided courtesy of the Karatsu City local government office shows the site of a landslide in Karatsu City, Saga prefecture after heavy rains hit wide areas across Kyushu island. One person died in a landslide and hundreds of thousands of people have been urged to evacuate their homes in southwestern Japan as forecasters on July 10 warned of the "heaviest rain ever" in the region. (Photo by Handout / KARATSU CITY / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Courtesy of Karatsu City" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Indiában hatalmas esőzések vannak, amelyek földcsuszamlásokat okoznak. Az átlagos monszun időszaknál is több eső esik. Több baleset történt a földcsuszamlások miatt

A legfrissebb hírek szerint már legalább 22-en haltak meg az India északi részén pusztító heves esőzésekben és áradásokban, Újdelhiben több iskolát bezártak - jelentette hétfőn a The Guardian című brit napilap helyi hatóságokra hivatkozva.

Himácsal Prades és Uttarakhand államok hatóságai felszólították az embereket, maradjanak otthonaikban, Szukvinder Szingh Szuku, Uttarakhand kormányzója vasárnap este a közösségi médián is megszólította az államban élőket.

Rengeteg baleset is történt a földcsuszamlások miatt. Himácsal Pradesben a hét végén egy híd is összeomlott a villámárvizek nyomán, az embereket a katasztrófavédelem helikopterek segítségével menekítette ki.

Sajtóbeszámolók szerint több északi államban, köztük Pandzsábban és Delhi szövetségi területen a víz utcákat öntött el, néhány helyen a katasztrófavédelem gumicsónakok segítségével szabadította ki az otthonaikban rekedteket.

India mellett Japán délnyugati részén is áradásokat és sárcsuszamlást okoz az időjárás, legalább hat ember eltűnt. A Kyushu és Chuo régiókra zúduló eső 1,7 millió lakos életét veszélyezteti, már több embert elragadott a sár.

Az NHK japán közszolgálati televízió tájékoztatása szerint halálos áldozat is van, egy idős nő Fukuoka prefektúrából, Szaga prefektúrában három eltűntről tudni.

A hatóságok felhívták a lakosság figyelmét, hogy készüljenek, mert folytatódik az ítéletidő. A Japán délnyugati részére zúduló esőzés számos folyó mentén okozott sárcsuszamlást és áradásokat, egyes területeken pedig a vízellátás is akadozik. A meteorológiai intézet egyik munkatársa azt mondta, a hétvégén Himácsal Prades több körzetében annyi eső esett, mint máskor egy hónap alatt. A Press Trust of India indiai hírügynökség vasárnapi közlése szerint az északi tartományokban a hétvégén legalább tizenöten vesztették életüket az áradásokban.

A hatóságok szerint legalább nyolc folyó öntött ki a térségben, több tucat földcsuszamlást okozva. A japán meteorológiai ügynökség előrejelzésekért felelős osztályvezetője, Szugimoto Satosi példa nélküli erősségűnek nevezte az esőzést.

A legszigorúbb riasztást a Kjúsú szigetén lévő Fukuoka és Oita prefektúrában adták ki. Péntek óta Fukuoka egyes részein több mint 500 milliméternyi csapadék esett, ez több a teljes júliusi átlagnál, Szugimoto pedig elmondta, keddig várhatóan további 200 milliméterre lehet számítani.

Macuno Hirokazu kormányszóvivő a sajtónak azt mondta, mintegy 6700 háztartás maradt áram nélkül, a károk felmérése pedig jelenleg is folyik.

„Jelenleg teljesen kiszámíthatatlan a helyzet” – jelentette ki Hattori Szeitaro, Fukuoka prefektusa.

A prefektust idéző Aszahi Sinbun című japán napilap értesülése szerint Fukuokában körülbelül 415 ezer embert érinthet az evakuálás.

A Toyota Motor japán autógyártó bejelentette, az esőzések miatt felfüggeszti az éjszakai munkavégzést három, Fukuokában található gyárában.

Más vállalatok, köztük a Sony és a Nissan Motor azt mondták, az időjárás nincs hatással a gyártásra.

Borítókép: Földcsuszamlás Japánban a heves esőzések következtében (Fotó: Handout / KARATSU CITY / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.