Szijjártó Péter helyretette a vádaskodó luxemburgi külügyminisztert + videó

A kedvenc sportja a magyarok kritizálása – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 18. 16:37
SZIJJÁRTÓ Péter
New York, 2023. július 18. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai helyzetrõl tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. július 17-én, az Ukrajna elleni orosz háború idején. MTI/AP/Mary Altaffer Fotó: Mary Altaffer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt az ideje felcsavarni a globális békepárti többség hangerejét, Magyarország ezért minden támadás és nyomásgyakorlás ellenére továbbra is kitart a diplomáciai rendezés fontosságának hangsúlyozása mellett − közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának előző napi ülésén nyilvánvalóvá vált ismét, hogy két teljesen különböző megközelítés él a nemzetközi porondon az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

A háborúpárti álláspont képviselői attól sem riadnak vissza, hogy a konfliktus eszkalációjával fenyegető nyilatkozatokat tegyenek, míg a világ döntő többsége azt szeretné, hogy véget érjenek a harcok, hiszen a konfliktus árát mindenki fizeti, így hazánk is, miközben a magyaroknak semmilyen felelősségük nincs ebben az ügyben – mutatott rá.

Ehhez képest tegnap ismételten elhangzottak olyan nyilatkozatok, a transzatlanti világ képviselői olyan beszédeket, állásfoglalásokat mondtak itt el, amelyek egyértelműen a háború folytatását jelzik előre, egyértelműen eszkalációs kockázatokkal járnak

– jelentette ki. − Én azt gondolom, hogy a feladat továbbra is világos. A békepárti tábor hangerejét fel kell csavarni, és világossá kell tenni, hogy a világ döntő többsége most már végre békét akarna − vélekedett.

Akármennyien támadnak minket, akármilyen komoly nyomást helyeznek ránk, akármilyen kritikákkal kell szembenéznünk, mi, magyarok továbbra is kitartunk a béke mellett

− tette hozzá.

 

Kedvenc sportja a magyarok kritizálása

Szijjártó Péter élesen visszautasította luxemburgi kollégája vádjait, amelyek szerint Magyarország nem elég szolidáris, és azt hangoztatta, hogy Jean Asselborn kedvenc sportága a magyarok kritizálása. − Mi, magyarok több mint egymillió menekültet fogadtunk be Ukrajnából. Nem vagyok pontosan tisztában a luxemburgi számmal, de valószínűleg nem ér ennek a közelébe − mondta.

Mi olyan nemzetet képviselünk, amelynek tagjai egyre növekvő számban meghalnak a háborúban. Feltételezem, és egyúttal remélem is, hogy még egyetlenegy luxemburgi sem halt meg az ukrajnai háborúban, és nem is fog meghalni, ezt kívánom

− fűzte hozzá.

 

Közép-Európa jelentősége megnő

A miniszter a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás összeomlásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy annak önmagán túlmutató jelentősége volt, és kissé enyhítette a konfliktus negatív kihatásait a világ számos könnyen destabilizálható pontján. Mint tudatta, ennek nyomán tovább fog nőni Közép-Európa jelentősége az ukrajnai gabonatranzitban, Magyarország pedig komoly infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre ennek elősegítése céljából.

Aláhúzta mindazonáltal, hogy itt a gabona átengedéséről van szó Afrika és a Közel-Kelet felé, hogy ezen térségekben ne alakuljon ki élelmezési válság, amely újabb migrációs hullámokkal, s így a terrorveszély erősödésével járhatna.

Azt ugyanakkor meg kell akadályozni, hogy az ukrán gabona Közép-Európában okozzon piaci zavarokat, mivel a szomszédos állam termelőinek nem kell megfelelniük az európai uniós előírásoknak − szögezte le. A tranzitútvonalakat Közép-Európában nyitva tartjuk, de azt nem fogjuk elfogadni, hogy emberiességi meg humanitárius szempontokra való hivatkozással üzleteljenek Magyarországon − emelte ki.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy az ENSZ Közgyűlésén kedden hangot fog adni annak, hogy már több mint ötszáz napja kizárólag a háborúról zajlik a vita a nemzetközi szervezetekben, márpedig itt lenne az ideje annak, hogy a békéről is szó legyen. − Ahhoz, hogy béke legyen, ahhoz nyilvánvalóan fegyverszünet kell, ahhoz tárgyalások kellenek, s aztán békemegállapodás kell − közölte. Ennek kapcsán üdvözölte a diplomáciai rendezést célzó erőfeszítéseket, és kijelentette, hogy az ENSZ-nek végre platformot kellene biztosítania a békéről szóló diskurzusnak is.

Nagyon sok szövetségesünk van ebben a kérdésben, hiszen a globális többség békét akar (…) A globális többségnek mi is a részesei vagyunk, mindannyian békét szeretnénk, és itt lenne az ideje, hogy ennek a béketábornak a hangját fel tudjuk csavarni New Yorkban is

− jelentette ki.

Végül a vállalatvezetőkkel folytatott tárgyalásairól szólva aláhúzta, hogy óriási a nyomás az amerikai és a német cégeken, sokszor zsarolásnak vannak kitéve, hogy ne vigyék Magyarországra a beruházásaikat, mert a berlini és washingtoni liberális vezetés nem ért egyet a magyar emberek által szabott iránnyal. − Jól látszik, hogy a beruházó vállalatokat ez a legkevésbé sem zavarja, mind a német, mind az amerikai beruházások folyamatosan gyarapodnak (…) Remélem, hogy ma is egy-két újabb amerikai vállalati beruházásról Magyarországra meg tudok állapodni − tette hozzá.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai helyzetről tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. július 17-én, az Ukrajna elleni orosz háború idején (Fotó: MTI/AP/Mary Altaffer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.