Több száz tüntető ostromolta meg az iraki svéd nagykövetséget

A tüntetők megmászták a svéd nagykövetség falait, és fel is gyújtották az épületet.

Magyar Nemzet
2023. 07. 20. 10:24
null
Bagdad, 2023. június 30. Moktada az-Szadr iraki síita hitszónok hívei megrohamozzák Svédország bagdadi nagykövetségét a Svédországban elkövetett Korán-égetés elleni tiltakozásul 2023. június 29-én. Egy nappal korábban egy Svédországba menekült 37 éves iraki férfi, Salwan Momika tüntetõleg megtaposta és fegyújtotta a muszlimok szent könyvét Stockholm legnagyobb mecseténél az íd al-adha áltozati ünnep idején. Az iraki kormány elítélte a provokációt, Marokkó pedig az eset miatt hazahívta svédországi nagykövetét. MTI/EPA/Ahmed Dzsalil Fotó: Ahmed Dzsalil
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz tüntető rohamozta meg az iraki svéd nagykövetséget Bagdadban csütörtök hajnalban tiltakozásul a Korán egy példányának stockholmi elégetése miatt. A tüntetők megmászták a svéd nagykövetség falait, és fel is gyújtották az épületet, de a tűzoltók eloltották a lángokat.

A svéd külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy a bagdadi nagykövetség összes munkatársa biztonságban van, egyúttal elítélte a támadást és hangsúlyozta, hogy az iraki hatóságoknak meg kell védeniük a diplomáciai képviseleteket.

A csütörtöki demonstrációt Moktada az-Szadr iraki síita hitszónok mozgalma szervezhette, a Reuters hírügynökség szerint erre utalnak a csoporthoz köthető Telegram-bejegyzések. Az-Szadr Irak egyik legbefolyásosabb hitszónoka több százezer követővel, akik tavaly nyáron már az erősen őrzött, Zöld Zónaként ismert bagdadi kormányzati negyedet is megostromolták.

Június végén két férfi, köztük az iraki származású Salwan Momika a stockholmi központi mecset előtt megrongálta, majd elégette a Korán egy példányát.

Az incidens miatt több muszlim ország is bekérette a svéd nagykövetet, hogy személyesen adjanak hangot tiltakozásuknak, az 57 országot magában foglaló Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) pedig rendkívüli ülést tartott a szaúdi Dzsiddában, közös intézkedéseket sürgetve a muszlimok szent könyvének további meggyalázása ellen.

A svéd kormány mérlegeli, hogy büntethetővé tegye a Korán és más szent könyvek elégetését, mivel a közelmúltban történt Korán-égetések ártottak Svédország biztonságának − közölte csütörtökön Gunnar Strömmer svéd igazságügyi miniszter az Aftonbladet című svéd napilapnak nyilatkozva.

 

Borítókép: Moktada az-Szadr iraki síita hitszónok hívei megrohamozzák Svédország bagdadi nagykövetségét a Svédországban elkövetett Korán-égetés elleni tiltakozásul 2023. június 29-én (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.