Túlcsordult migránstábor, elégedetlen helyiek – az illegális bevándorlás következményei Olaszországban + képgaléria

– Lampedusának európai segítségre van szüksége, mert helyben nem képes kezelni a helyzetet – mondta az olasz sziget egy lakója.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2023. 07. 27. 19:48
Lampedusa
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Most már túl sokan jönnek, túl sokan vannak. De sajnos nem mi döntünk, megtesszük, amit meg kell tennünk, és elfogadjuk” – idézett az Origó egy Lampedusa szigetén élő lakost a szigetet továbbra is eluraló illegális bevándorlókról.

A migránsok továbbra is tömegesen érkeznek az afrikai partokhoz közel fekvő szigethez, annyi csavarral, hogy most már a helybéliek „elrejtik” őket az újságírók elől, ezzel próbálva helyreállítani a sziget egyre rosszabb hírnevét.

Egyesek szerint a hotspotra (menekültbefogadó központra) ki lehetne tenni a „Megtelt” táblát, hiszen gyakran több ezren zsúfolódnak össze az egyébként 400 főre kialakított táborban. 

A turizmusban érdekelt vállalatok hevesen tiltakoztak emiatt, ugyanis rossz híre miatt a turisták egyre inkább elkerülik a szigetet.

Ám nemcsak ők, hanem a halászok is panaszkodnak, ugyanis a komphajók taxinak álltak a megsegítésükre a sziget lakóinak kiszolgálása helyett.

Lampedusa
Fotó: Havran Zoltán

Az Origó szerint hiába gondolják azt a szigeten élők, hogy csökkenteni kellene a bevándorlás mértékét Olaszországba, idén rekordot dönthet az illegális bevándorlók száma. A portál szerint hiába a tavaly megválasztott Giorgia Meloni vezette jobbközép kormány, így is több mint százezer illegális bevándorló érkezett Itáliába a kormányzásuk kezdete óta. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a migráció megfékezésére irányuló ígéretei, erőfeszítései ellenére sem sikerült megtörnie az olasz politikusnak. 

Az év eleje óta így már több mint 72 ezer migráns kötött ki a dél-olaszországi partoknál, ami kétszerese a tavalyi és háromszorosa a 2021-es számoknak.

Noha a belépés délen történik, egyesek szerint Észak-Olaszországban nagyobb a baj, hiszen ott sokkal erőteljesebb nyomot hagy az utcákon élő illegális bevándorlók képe, akik megfelelő képzettség és különösen nyelvtudás hiányában gyakran drogkereskedelemből és lopásból élnek.

Egyes megkérdezettek ezek miatt a migrációra hatalmas üzletként tekintenek, amelynek az olaszok a kárvallottjai.

Az Origó arról is beszámolt, hogy több ízben is szemtanúja volt annak, hogy a parti őrség által kikötőbe szállított migránsokat buszokba terelték, amelyek rendőri és fegyveres katonai kísérettel a sziget belsejében található táborba vitték az érkezőket.

Lampedusának európai segítségre van szüksége, mert helyben nem képes kezelni a helyzetet

– idézte a portál az egyik lakost. Szerintükk a probléma megmaradt a szigeten, csak a látképet tették elviselhetőbbé, ám cserbe a hotspot vált túlterheltté.

Borítókép: Az olaszországi Lampedusa szigetén található migránstábort eredetileg négyszáz főre tervezték, ám mintegy háromezren lakják. (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.