Újabb kárpátaljai magyar katona vesztette életét a fronton

Mindenki gyászol valakit Kárpátalján, nincs nap, hogy ne történne tragédia, s hogy ne készülnének temetésre a családok, barátok és katonatársak.

Magyar Nemzet
Forrás: KISZo, Kárpátalja.ma2023. 07. 05. 12:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb kárpátaljai magyar katona életét követelte a lassan ötszáz napja zajló pokoli háború – írja a Kárpáti Igaz Szó

A herszoni kórházban vesztette élet Bojza Béla a múlt héten egy sebesülést követően. A negyvennégy évesen elhunyt katona az Ung-vidéki Rát község lakosa volt, idén februárban mozgósították, tudatták a KISZo szerkesztőségével az áldozat közeli barátai. A szürtei kistérség második hősi halottja 

egy kiskorú lánygyermeket hagyott maga után. 

A tavaly február 24-én kirobbant háborúban eddig már közel harminc, beazonosított kárpátaljai magyar áldozatról tud a kárpátaljai magyar lap. A valódi számok ennél is magasabbak lehetnek.

Becslések szerint az Ukrán Fegyveres Erők kötelékében mintegy négyszáz kárpátaljai magyar származású katona szolgálhat.

A háború kirobbanása óta sajnos szinte nincs nap, hogy ne lenne temetés Kárpátalján. Ungváron ismét katonatemetésre készültek július negyedikén, és kísérték utolsó útjára Ivan Zavoljszkijt. A Kárpátalja.ma adott hírt legutóbb arról, hogy eltemették Ivan Zavoljszkijt Ungváron, aki egyedül nevelte két lányát, felesége halála után. Két árván maradt lánya gyászolja. Ezzel majdnem egy időben adtak hírt arról is, hogy életét vesztette Pavlo Baszaraba, a rahói járási Kaszómezőről származó katona. Felesége, két fia és unokája gyászolja Valerij Poloncsikot, akit a munkácsi járási (korábban: szolyvai járási) Polenán július harmadikán temettek el. Sajnos nem egyszeri esetekről van szó, valóban mindenki gyászol valakit Kárpátalján. 

Az áldozatok pontos számát Ukrajnában hadititokként kezelik, a hatóságok azt ígérik, miután befejeződik a háború, nyilvánosságra hozzák a sajnálatos veszteséglisták adatait. Egy friss ukrán felmérés, amely nyilvánosságra került, rávilágít arra, mennyi áldozattal és emberi veszteséggel jár a háború. A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet kutatása azt mutatja, hogy 

öt ukránból csaknem négynek van olyan közeli rokona vagy barátja, aki megsérült vagy elhunyt a háború borzalmaiban. Az ukrán lakosság hetvennyolc százalékának vannak ilyen veszteségei.

Anton Hruseckij, az intézet igazgatóhelyettese megjegyezte, Oroszország Ukrajna elleni háborúja kollektív tragikus élményt jelentett az ukránok abszolút többsége számára. 

A felmérést 2023. április 26. és június 5. között végezték az ország teljes területén, kivéve az oroszok által ellenőrzött részeket. 

Nagyon komoly demográfiai tragédiát okoz a háború Ukrajnában. A halálozások száma mellett a kivándorlás és a lehetséges területvesztés együttesen tovább csökkenthetik a háború előtt is bajban lévő ukrán népességet.

A háború lehetséges demográfiai hatásairól szóló egyik legpontosabb és legteljesebb tanulmányban, amelyet az Európai Unió Horizont 2020 programjában az Európai Kutatási Tanács finanszírozásával készítettek, Hill Kulu és munkatársai arra a következtetésre jutottak a háborús veszteségek hatásai, valamint feltételezés alapján, hogy a háború befejezése után a menekülteknek csak a tíz százaléka tér haza, Ukrajna népessége 24 vagy 33 százalékkal csökkenhet, attól függően, hogy a háború rövid vagy hosszú ideig tart.

Borítókép forrása: Bojza Béla (Forrás: Kárpáti Igaz Szó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.