„Nem látunk szívesen” – tüntetők fogadták Zelenszkijt Szófiában

Az ukrán elnök Bulgáriába utazott, hogy Ukrajna euroatlanti integrációjáról tárgyaljon.

Magyar Nemzet
2023. 07. 06. 12:18
ZELENSZKIJ, Volodimir
Bulboaca, 2023. június 2. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Politikai Közösség második alkalommal rendezett csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezleten a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén. MTI/EPA/Dumitru Doru Fotó: Dumitru Doru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij egynapos látogatásra érkezett csütörtökön Szófiába áll a bolgár kormány hivatalos közleményében. Az államfő a moldáv fővárosból, Chisinauból érkezett a bolgár kormánygéppel a fővárosba.

A tervek szerint az ukrán elnök Nikolaj Denkov miniszterelnökkel, Rumen Radev államfővel és Marija Gabriel miniszterelnök-helyettessel, külügyminiszterrel tárgyal, valamint találkozik azon parlamenti frakciók vezetőivel is, amelyek előterjesztettek egy nyilatkozattervezetet, amely Ukrajna NATO-tagságát támogatja.

A nap folyamán Nikolaj Denkov miniszterelnök és Marija Gabriel miniszterelnök-helyettes egy szélesebb körű egyeztetést szervez Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, a nagykövetek, politikusok és a civil társadalom képviselőinek részvételével.

Az ukrán elnök is megerősítette a Twitteren, hogy Bulgáriába érkezett. A rövid közlése szerint a megbeszélések témái között szerepel majd az országának nyújtott védelmi támogatás, Ukrajna euroatlanti integrációja, a küszöbön álló NATO-csúcstalálkozó, a biztonsági garanciák, valamint a béketervének megvalósítása.

Az államfő első útja fokozott rendőri jelenléttel a Minisztertanácsba vezetett. Útközben tüntetők „Nem látunk szívesen feliratokkal fogadták. 

Zelenszkij látogatása miatt a bolgár parlamenti  képviselők teljesen megváltoztatták napirendjüket, kiemelten kezelték az Ukrajnával kapcsolatos napirendi pontokat. Sürgősen napirendre vették az Ukrajnának szánt háborús készletek megújítását, Kijev NATO-tagságát támogató nyilatkozat elfogadását és a belenei atomerőmű használaton kívüli atomreaktorainak Ukrajnának történő eladását.

Mint arról már korábban is írtunk, Bulgáriában nemrég voltak választások, amiből Nikolaj Denkov került ki győztesen. A mostanra miniszterelnöknek választott politikus elkötelezetten Ukrajna-párti, miközben a bolgár köztársasági elnök, Rumen Radev nem hajlandó egyértelműen állást foglalni az ukrajnai háborúval kapcsolatban, emellett pedig egyáltalán nem támogatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Mindeközben a nemrég megválasztott szófiai kormány a közelmúltban új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Politikai Közösség második alkalommal rendezett csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezleten a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén. (Fotó: MTI/EPA/Dumitru Doru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.