Ukrajna nem áll készen a NATO-csatlakozásra Joe Biden szerint + videó

Nem lenne szerencsés Ukrajnát felvenni a NATO-ba egy fegyveres konfliktus kellős közepén, akkor ugyanis a védelmi szövetség háborúban állna Oroszországgal – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök a CNN amerikai hírcsatornának adott interjúban. Az USA első embere arról is beszélt, hogy nehéz döntés volt engedélyezni a kazettás lőszerek átadását Ukrajnának, de – mint mondta – az ukránok kifogytak a lőszerekből.

2023. 07. 08. 9:14
null
JAPAN-G7-SUMMIT Fotó: SUSAN WALSH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök pénteken a CNN hírcsatornának azt mondta, hogy nehéz döntés volt első alkalommal úgynevezett kazettás lőszerrel ellátni Ukrajnát, de végül meggyőződött arról, hogy azért kell elküldeni a vitatott fegyvereket, mert Kijevnek szüksége van lőszerre az Oroszország elleni ellentámadásához.

Ez egy nagyon nehéz döntés volt részemről. És egyébként ezt megvitattam a szövetségeseinkkel, megvitattam a barátainkkal

– fogalmazott az amerikai elnök az interjúban. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Human Rights Watch civil szervezet felszólította a háborús feleket, hogy hagyják abba ezeknek a lőszerek a használatát, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne szállítson belőle. Ezek az eszközök kifejezetten veszélyesek a civil lakosságra nézve, ugyanis a hordozó repülőeszközről történő leoldásuk után még a levegőben, nagy területen általában pár száz kisebb bombát szórnak szét. Földet érve ugyanakkor nem mindegyik bomba robban fel, így az aknamezőkhöz hasonló veszélyeket rejtenek.

A kazettás lőszerek, amelyeket az Egyesült Államok Ukrajnának küld, kompatibilisek lesznek az Egyesült Államok által biztosított 155 mm-es ágyúkkal, a tüzérség kulcsfontosságú darabjával, amely lehetővé tette Ukrajna számára, hogy az elmúlt évben területeket nyerjen vissza.

Több mint száz ország, köztük az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország a kazettás bombákról szóló egyezmény értelmében betiltotta a lőszereket. Az USA és Ukrajna azonban nem írta alá a tilalmat.

A kazettás lőszerek biztosításáról szóló döntés a háború kritikus pontján született, mivel az ukránok nehezen tudtak jelentős előnyöket elérni az Oroszország elleni ellentámadásukban.

Biden elmondta, hogy bár Ukrajna NATO-tagsága még korai, az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei továbbra is biztosítani fogják Volodimir Zelenszkij elnöknek és erőinek a biztonságot és a fegyvereket, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy megpróbáljanak véget vetni az Oroszországgal vívott háborúnak. Zelenszkij NATO-tagságra irányuló törekvése a csúcstalálkozó egyik legfontosabb témája lesz.

Nem hiszem, hogy a NATO-ban egyetértés van arról, hogy Ukrajnát be kell-e venni a NATO-családba most, ebben a pillanatban, a háború közepén. Ha például ezt tennénk, akkor – és komolyan gondolom, amit mondok – a NATO minden egyes négyzetcentiméterét megvédenénk. Akkor pedig háborúban állnánk Oroszországgal

– fejtette ki Joe Biden a CNN-nek. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a G7-ek hirosimai csúcstalálkozóján az Ukrajnával foglalkozó munkaülés előtt 2023. május 21-én (Fotó: Susan Walsh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.