Ukrán külügyminiszter: A NATO hibát követ el

Oroszország soha többé nem mer majd megtámadni minket, ha egyszer a NATO tagja leszünk – mondta Dmitro Kuleba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 02. 19:25
Minister For Foreign Affairs Of Ukraine Dmytro Kuleba Press Conference At The United Nations
Minister For Foreign Affairs Of Ukraine Dmytro Kuleba Press Conf Fotó: JOHN LAMPARSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa öngyilkosságával lenne egyenlő, ha Ukrajna nem csatlakozhatna a NATO-hoz az Oroszországgal vívott háború után – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak.

Az ukrán diplomácia vezetője arra a felvetésre, hogy ismét megjelentek Nyugaton az ukrán győzelemben kételkedő hangok, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint az idő Vlagyimir Putyin orosz elnök kezére játszik, mert több katonája van, mint Ukrajnának, kijelentette: megelégelte már, hogy ellentmondjon az ilyen „értelmetlen érveknek”.

Dmitro Kuleba nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Vlagyimir Putyin szövetségesének tekinti-e Orbán Viktort, és hozzátette: reméli, hogy a magyar miniszterelnök továbbra is az EU és a NATO szövetségese marad.

A közelgő vilniusi NATO-csúcsról és az ukrán csatlakozás ügye körüli vitákról elmondta: hiba, hogy a NATO-tagországok vezetői azt gondolják, hogy Ukrajna felvétele a szövetségbe újabb háborúhoz vezet. Ezzel szemben a helyzet az, hogy

Oroszország soha többé nem mer majd megtámadni minket, ha egyszer a NATO tagja leszünk.

Hozzátette: Ukrajna a szövetség részeként kiveszi majd a részét az orosz fenyegetéstől tartó tagállamok védelmének megerősítéséből is, ezekben az országokban nem német, hanem ukrán csapatok állomásoznak majd.

– Nem arról van szó, hogy Ukrajnát most azonnal fel kell venni a NATO-ba, de öngyilkosság lenne Európa számára, ha Ukrajna nem csatlakozhatna a szövetséghez, mert csak így lehet bezárni az ajtót az Európát és az euroatlanti térséget fenyegető orosz agresszió előtt – vélekedett az ukrán külügyminiszter.

A politikai és katonai szövetség – mint minden csatlakozni kívánó ország esetében – Ukrajna tekintetében is nyitott a tagságra (ez a nyitott ajtók politikája), azonban a NATO alapszerződése szerint háborúban álló ország nem csatlakozhat a szövetséghez, hiszen azzal lényegében az összes tag azonnal bevonódna a konfliktusba.

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése után sajtótájékoztatót tart New York-ban, 2023. február 24-én. (Fotó: John Lamparski/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.