Vádat emeltek Viktor Janukovics volt ukrán elnök ellen

A szökésben lévő politikus alkotmányellenesen állította vissza Ukrajna 1996-os alkotmányát.

Homoky Réka
2023. 07. 17. 18:25
null
RUSSIA-YANUKOVYCH-PRESSER Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíróság elé került a volt ukrán elnök, Viktor Janukovics ügye – számolt be az RBC-Ukraine ukrán hírügynökség az Állami Nyomozó Irodára (DBR) hivatkozva. 

A portál értesülései szerint a szökésben lévő egykori ukrán elnök ellen vádat emeltek a 2010-es hatalomátvétel miatt, valamint hasonló eljárás alá került Ukrajna volt igazságügyi miniszterhelyettese, Volodimir Bogatir is.

Az Állami Nyomozó Iroda munkatársai tavaly júliusban fejezték be az üggyel kapcsolatos előzetes nyomozást: a jelentés szerint 2010 szeptemberében-októberében Viktor Janukovics és Ukrajna igazságügyi miniszterhelyettese alkotmányellenesen állította vissza Ukrajna 1996-os alkotmányát, ami az államfő hatalmának jogosulatlan megnövekedéséhez vezetett. Az eredeti alkotmány 1996. június 28-án lépett életbe, öt évvel az ország függetlenné válása után.

Az európai integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetések nyomán 2014-ben visszaállították a 2004-es alkotmányt, és jelenleg is ez van érvényben. Ezzel ismét visszatért Ukrajna a parlamenti-elnöki modellhez, amely kevesebb jogkört biztosít az államfőnek, mint az 1996-os eredeti alaptörvény – emlékeztetett az MTI.

Azután, hogy Janukovics elmenekült Ukrajnából, az ukrán hatóságok összesen tíz büntetőeljárást indítottak ellene, egyebek mellett két elnöki rezidencia illegális lefoglalása, a Majdan-tüntetések közepette elfogadott, a gyülekezési jogot sértő törvények szavazási eredményének meghamisítása, tüntetők elleni erőszak és számos súlyos gazdasági bűncselekmény miatt, például könyvek szerzői jogdíjának álcázott kenőpénz ügyében – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az ukrán hatóságok szerint emellett Janukovics és Bogatir is információkat tartott vissza a nyomozó hatóságok és a bíróság elől, megsértve az ukrán büntető törvénykönyv több cikkelyét.

A DBR mostani tájékoztatása szerint tekintettel arra, hogy a volt tisztségviselők bujkálnak a nyomozó hatóságok és a bíróság elől, a főügyészség az ukrán büntető törvénykönyv alapján távollétükben folytatta le az eljárást ellenük.

A volt ukrán elnököt 2019. január 24-én az illetékes kijevi kerületi bíróság bűnösnek találta hazaárulás vádjában – ezt a bűnt az orosz csapatok Ukrajnába hívásával követte el a Krím félsziget 2014-es, Oroszország általi önkényes elfoglalásakor –, és 13 év börtönbüntetésre ítélte.

Az ukrán portálok Janukovics ügye kapcsán kiemelték továbbá, hogy a volt ukrán elnök gyakran tárgyalt telefonon Viktor Medvedcsuk ukrán parlamenti képviselővel, oligarchával. A politikus többször is a címlapokra került azzal, hogy az oroszbarát ukrán ellenzéket vezette és határozottan ellenezte Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz. 

Borítókép: Viktor Janukovics volt ukrán elnök (Fotó: AFP/Kirill Kuudryavtsev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.