Világrekordot döntött a hőmérséklet

A héten harmadszor dőlt meg a világ napi átlaghőmérsékletének rekordja: csütörtökön a keddi rekordot is meghaladó, ezúttal 17,23 Celsius-fokot mértek a Maine-i Egyetem tudósai.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 07. 19:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális csütörtöki átlaghőmérséklet magasabb lett, mint a keddi 17,18 fokos korábbi rekord. A szerdai eredmények megegyeztek a kedden elért csúcshőmérséklettel, amely megdöntötte az egy nappal korábban, július 3-án, hétfőn mért 17,01 fokos napi átlaghőmérsékleti értéket. Ez utóbbi is rekordot jelentett, mivel meghaladta az addig legforróbbként számontartott, 2016 augusztusában mért 16,92 fokot.

Az egyetem kutatói műholdas adatok és számítógépes modellek segítségével követik nyomon a Föld állapotát. Az értékek egyelőre nem hivatalosak.

A tudósok általában sokkal hosszabb – hónapos, éves, évtizedes – méréseket használnak a Föld melegedésének követésére, a napi rekordok azonban jól jelzik, hogy a klímaváltozás eddig példátlan mértéket öltött.

A kutatók hónapok óta figyelmeztetnek, hogy az idei év rekordmeleg lehet a nagyrészt fosszilis tüzelőanyagok égetésével melegedő légkör okozta klímaváltozás miatt.

Szakértők szerint ezek a napi melegrekordok a közeljövőben várhatóan újra meg újra megdőlnek majd, mert a globális átlaghőmérséklet rendszerint július végéig, augusztus elejéig még folyamatosan emelkedik. Idén már június eleje óta megfigyelhetők szélsőségesen magas hőmérsékletek, feltehetően már a most jelentkező El Nino légköri jelenség előjeleként.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.