A klímaaktivistáknak mindent szabad: felmentették a műalkotást leöntő vandálokat

Aki viszont a klímaaktivisták ellen lép fel, keményen meghurcolják.

2023. 08. 23. 15:43
Demonstration against Coronavirus Restrictions in Berlin
A police car reflects on a glass with the text of the Article 11 of the German Contitution (Grundgesetz) regarding the freedom of movent during a demonstration to protest against Coronavirus Restrictions and possible modifications to the Law for Protection from Infections (Infektionsschutzgesetz, IfSG) in Berlin, Germany on November 18, 2020. (Photo by Emmanuele Contini/NurPhoto) (Photo by Emmanuele Contini / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: AFP/Emmanuele Contini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmentette a bíróság a The Last Generation klímaaktivistáit, akik festékkel öntöttek le egy berlini műalkotást – adta hírül a német sajtó. A környezetvédő fiatalok még márciusban locsoltak fekete festéket, illetve ragasztottak plakátokat a Reichstag épületének közelében álló Grundgesetz 49 nevű (Alaptörvény 49) installációra, tiltakozásul a német kormány klímapolitikája ellen. A műalkotást Dani Karavan izraeli művész állította 2002-ben, 19 darab, nagyjából három méteres üveglapból áll, melyekre az alkotmány pontjait gravírozták.

Az eset akkor – talán mert a szövetségi parlamentnél történt – társadalmilag és politikailag is nagy vihart kavart. – Az aktivisták műalkotásokat puszítanak, éppen, mint a talibán! – vont például párhuzamot az afganisztáni radikálisokkal Michael Roth, a Bundestag külügyi bizottságának szociáldemokrata elnöke.

A tárgyalásokon az egyik elkövető azzal védekezett, hogy egyfajta „művészi kifejezésként” tekintett az akciójukra. Az egyszerűsített eljárásban végül a bíróság felmentette, azzal érvelve, hogy

 

a műalkotásban végülis nem keletkezett kár, szakértői vélemények szerint egyszerű üvegtisztítóval lemosható volt a festék.

 

Az ügyészség korábban úgy becsülte, hogy majd 1000 euróba (380 ezer forintba) került a tisztítás, ezt a költséget úgy tűnik az adófizetők állták.

Közben szintén vizsgálják a hatóságok annak a kamionsofőrnek az ügyét, aki nekihajtott a járművét akadályozó klímaaktivistáknak. A legfrissebb híradások szerint a jogi eljárás folyamatban, de nem csak a sofőr, hanem az aktivisták, valamint további két ember felelősségét is vizsgálják. Mint megírtuk, a 41 éves férfi akár öt év börtönt is kaphat – bár ezek után érvelhet azzal, hogy a tiltakozókban végülis nem esett kár... A sofőr így is elveszítette a munkáját és a jogosítványát.

Egy korábbi összesítésből kiderül, hogy ráadásul koránt sincs egyedül: 

 

Németország-szerte 142 esetben indult eljárás hasonló ügyben sofőrök ellen, ebből 99-szer Berlinben, ahol a leggyakrabban akcióznak a klímaaktivisták.

 

Borítókép: A berlini Grundgesetz 49. (Fotó: AFP/Emmanuele Contini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.