Amerikában megfizethetetlen a saját ingatlan

Nem csak a ház vagy lakás vásárlása drága, a bérlés is elszállt.

Magyar Nemzet
Forrás: Foxnews2023. 08. 07. 16:29
Fotó: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A házvásárlás Amerikában luxussá vált − jelentette a Kobeissi Letter cég, amely globálisan figyeli a piacokat. Mint közleményükben írták, az amerikainak soha ennyire nem volt még drága a lakhatásuk. Mint írták, a jelzáloghitel havi mediánja 2605 amerikai dollár volt, ami forintra átszámolva több mint 900 ezer forint. Ez még az egy évvel ezelőttihez képest is 19 százalékos emelés, mindemellett pedig rekord, hiszen soha nem volt ilyen drága.

Az 51 amerikai államból a jelentés szerint 31-ben havi kétezer dollárt, átszámítva több mint 700 ezer forintot fizetnek havonta az ingatlantulajdonosok. Ám, Hawaii-on ez az összeg meghaladja az ötezer dollárt is (több mint 1 769 245 forint). Nem sokkal marad el ettől az összegtől Kalifornia sem, ahol pedig 4800 dollárt (1 696 848 Ft) kell fizetni havonta. 37 államban az éves jövedelem harminc százalékát kell fizetni az új ingatlanért. 

Nem csak a ház vagy lakás vásárlása drága, a bérlés is elszállt. Az eddigi abszolút rekord állt be azzal, hogy átlépte a havidíj az 1900 dollárt (671 ezer Ft). 

A Kobeissi cég jelentése alapján a mostani helyzet még a 2008-as lakásválsághoz képest is sokkal durvább, de egészen máshogy, mint akkor: ez most elsősorban kínálati kérdés. A kamatok 7,1 százalékos körül mozognak átlagosan, így viszont az emberek nem mernek belevágni az ingatlanvásárlásba, hiába van nagyon sok lakás a piacon.

A másik ok, hogy rengeteg mostani lakástulajdonos még 3-4 százalékos kamattal vette fel a hitelt, és nem szeretnék eladni a mostani lakásukat, hogy aztán drágábban, magasabb kamatért vásároljanak ingatlant.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.