Az al-Kaidával kapcsolatban álló tinédzsert tartóztattak le Amerikában

Terrortámadás előkészítésének gyanújával tartóztattak egy 17 éves fiút Philadelphiában, aki az al-Kaida terrorhálózat egyik szervezetével volt a kapcsolatban – jelentették be a hatóságok hétfőn.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 15. 8:44
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a középiskolás korú fiatal „jelentős” mennyiségű fegyverhez fért hozzá és bombát készített. Jacqueline Maguire ügynök közölte, hogy a letartóztatás több helyszínen tartott általános házkutatás után még pénteken történt. A gyanúsított nevét, életkorára és a folytatódó nyomozásra hivatkozva, nem hozták nyilvánosságra.

A megbízott nyomozó azt is elmondta, hogy a fiatal a fegyverek mellett bombakészítéshez szükséges eszközöket szerzett be, többi között taktikai felszerelést, vezetékeket, vegyszereket és detonátorként használható eszközöket. A vásárlások az elmúlt néhány hétben történtek, ami fenyegetést jelentő, prioritást élvező üggyé tette a gyanúsított megfigyelését, és felgyorsította a közbelépést, ami néhány héten belül megtörtént − mondta a nyomozás vezetője.

Arról is beszámolt, hogy a tinédzser akkor került a hatóságok látókörébe, amikor felvette a kapcsolatot az al-Kaida hálózatához tartozó, főként Szíriában aktív a Dzsihád és Tawhid Zászlóalj néven ismert szervezettel (Katibat al-Jihad al-Tawhid).

A hétfői sajtótájékoztatón elhangzottak szerint jelek mutattak arra is, hogy a fiú tengerentúli utazást készített elő annak érdekében, hogy csatlakozzon terrorcselekmény elkövetéséhez. Jacqueline Maguire arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a gyanúsított pontosan miként lépett kapcsolatba a terrorszervezettel, de megjegyezte, hogy 

az ügy riasztó példája amerikai fiatalok radikalizálódásának.

A felhozott vádak között szerepel a bűncselekmény előkészítése, tömegpusztító fegyver birtoklása, gyújtogatás, katasztrófa okozása, illetve annak kockázata, valamint gondatlan veszélyeztetés − közölte Philadelphia kerületi ügyésze. Larry Krasner hozzátette, hogy a 17 éves fiatalt felnőttként szeretnék bíróság elé állíttatni szövetségi bűnvádi eljárásban.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.