Betiltották az iraki médiában a homoszexuális kifejezést

Az intézkedést azzal magyarázta Bagdad, meg kell védeni a társadalmat az erkölccsel ellentétes kifejezésektől.

2023. 08. 09. 14:31
iraq
Shiite Muslim devotees self-flagellate over an unfurled banner on the ground depicting the Pride rainbow flag defaced with a boot and the Arabic slogan "no to homosexual society" as they participate in a mourning procession during the ten-day period at the start of the Muslim month of Muharram ahead of Ashura, in remembrance of the seventh century killing of Prophet Mohammed's grandson Imam Hussein, in the city of Nasiriyah in Iraq's southern Dhi Qar province on July 25, 2023. (Photo by Asaad NIAZI / AFP) Fotó: Asaad NIAZI / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betiltották az iraki médiában a homoszexuális kifejezés használatát, a rendelkezés szerint a szexuális deviancia kifejezést kell használni helyette. Hasonló intézkedés alá vonták a gender kifejezést is. A helyi média és kommunikációs bizottság azzal magyarázta az intézkedés szükségességét, hogy meg kell védeni a társadalmat és annak értékeit az olyan idegen kifejezésektől, amelyek az erkölccsel ellentétesek. Az új szabály az összes, Irakban működő média-, telekommunikációs és közösségimédia vállalatot érinti, továbbá a mobiltelefonos alkalmazásokban sem lehet leírni a kifejezéseket.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint a döntés végső jóváhagyásra vár, és egyelőre még a büntetés mértékét sem szabták ki, de valószínűleg pénzbírsággal fogják sújtani azokat, akik megszegik az új szabályt.

Az arab országban nem büntetik a melegek közti szexuális kapcsolat létesítését, ám az iraki büntető törvénykönyvben lazán meghatározott erkölcsi kitételek szerepelnek az LMBTQ-közösség tagjaira vonatkozóan. Az elmúlt két hónapban a nagyobb politikai pártok egyre gyakrabban támadták a közösség jogait. A svédországi és dániai Korán-égetések ellen tartott tüntetéseken is feltűntek már a meggyújtott szivárványos zászlók.

A világ hatvan országában kriminalizálják a melegek közti szexuális kapcsolatot, százharminc országban azonban legális – emelte ki a Reuters az Our World in Data brit portál adatiara hivatkozva.

Az ilyen jellegű intézkedések nem számítanak egyedülállónak a térségben. Legutóbb Kuvait is címlapokra került, miután betiltotta az ausztrál Beszélj hozzám című horrorfilmet, mert transznemű színész játszik benne.

Borítókép: „Nem a homoszexuális társadalomra” feliratú graffiti az iraki Nászirijja városában (Fotó: AFP/Asaad Niazi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.