Börtönben marad a Moszkvát bíráló donbászi veterán

A moszkvai bíróság elutasította Igor Girkin, így az továbbra is őrizetben marad.

Gábor Márton
2023. 08. 29. 18:38
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. július 21. Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival Moszkvában 2023. április 21-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszander Kazakov Fotó: Alekszander Kazakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A moszkvai bíróság közölte, hogy elutasították Igor Girkin fellebbezését, így továbbra is előzetes letartóztatásban marad, míg tart a pere, amelynek során szélsőségességre való felbujtással vádolták meg. 

A Sztrelkov néven is ismert Girkin – akinek kulcsszerepe volt a Krím félsziget annektálásában, valamint a Donyecki Népköztársaság védelmi minisztereként is dolgozott – élesen bírálta az orosz katonai vezetést az ukrajnai háború miatt. Nyugaton leginkább arról ismert, hogy egy holland bíróság a távollétében elítélte egy malajziai utasszállító repülőgép 2014-es, 298 emberéletet követelő lelövése miatt Kelet-Ukrajna felett.

Girkin ügyvédje, Alekszandr Molohov a múlt hónapban azt mondta a Reutersnek: az ellene folyó eljárás alapja az volt, amit Girkin május 25-én írt a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Girkin arra panaszkodott, hogy az ukrajnai Donyeck megye orosz ellenőrzés alatt álló részén a hatóságok az előző három hónapban nem fizettek semmilyen támogatást az Ukrajna elleni harcra behívott férfiak családjainak.

Az ügyvéd a Reutersnek elmondta, hogy Girkin elismerte a poszt megírását, de nem értett egyet azzal, hogy az szélsőségességnek vagy uszításnak minősül.

Az 52 éves férfi akár öt év börtönbüntetésre is számíthat, ha elítélik. A bíróság a fellebbezését elutasítva megerősített egy korábbi döntést, amely szerint szeptember 18-ig előzetes letartóztatásban marad. Girkin az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tisztjeként is szolgált korábban.

Girkin májusban azt mondta a Reutersnek, hogy Oroszországban súlyos válság készülődik, ezért új politikai csoportot hoz létre.

Nagyon súlyos, katasztrofális jellegű belpolitikai változások küszöbén állunk

 – mondta Girkin.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencián tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival Moszkvában 2023. április 21-én
(Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Alekszander Kazakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.