Egyre forróbb a helyzet: ismét kínai hadihajókat észleltek a Tajvan körül

Kína hat hadihajót és 33 harci repülőgépet küldött Tajvan közelébe a sziget védelmi minisztériumának csütörtöki bejelentése szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 10. 13:38
null
Hszinpej, 2023. július 27. Az ellenséges kétéltû jármûvek partraszállásának meghiúsítását gyakorolják katonák a Han Kuang hadgyakorlaton a tajvani Hszinpejben (New Taipei City) 2023. július 27-én. MTI/AP Fotó: Cseang Jing-jing
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína hat hadihajót és 33 harci repülőgépet küldött Tajvan közelébe a sziget védelmi minisztériumának csütörtöki bejelentése szerint. A tájékoztatás alapján a tíz J–10 és J–16 típusú repülőgép a Tajvani-szoros középvonalát is átlépte. A középvonalat az Egyesült Államok húzta meg egyoldalúan a hidegháború alatt, és bár Peking hivatalosan sohasem ismerte el, az elmúlt évtizedekben de facto határként szolgált Kína és Tajvan között.

Az utóbbi években a kínai hadsereg vadászrepülői viszonylag gyakran lépték át a szoros középvonalát, különösképp a Tajvan és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok miatt.

Az amerikai védelmi minisztérium június végén bejelentette, hogy a külügyminisztérium mintegy 440 millió dollár (155 milliárd forint) értékben jóváhagyta lőszerek és logisztikai eszközök eladását Tajvannak. Kína azonban továbbra is saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzatú szigetet, és a pekingi vezetés rendszeresen hangot ad annak a szándékának, hogy szükség esetén erővel fog gondoskodni az újraegyesítésről.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.