Egyre súlyosabbá válik a keresztényüldözés Afrikában

A nemrég napvilágot látott jelentés szerint az iszlamizmus a keresztények lemészárlásának fő oka.

Gábor Márton
2023. 08. 27. 17:10
Az Iszlám Állam (ISIS) zászlaja felfestve egy falon Afganisztánban. (Fotó: Ahmad Al-Rubaye / AFP / AFP via Getty)
Az Iszlám Állam (ISIS) zászlaja felfestve egy falon Afganisztánban. (Fotó: Ahmad Al-Rubaye / AFP / AFP via Getty) Fotó: Ahmad Al-Rubaye Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iszlám terrorista tevékenység gócpontjai közé tartozik a Kongói Demokratikus Köztársaság, Észak-Mozambik, valamint Észak- és Közép-Nigéria – állítja a keresztény segélyszervezet és az üldöztetést figyelő csoport, amely szerint az elkövetők nem egyszerűen lázadók vagy militánsok, hanem dzsihadisták.

A jelentés megjegyzi, hogy a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) iszlamista terroristái az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez tartoznak, és az Iszlám Állam Mozambikkal együtt alkotják az Iszlám Állam Közép-Afrikai Tartományát.

A Nigériában és Nyugat-Afrika-szerte tapasztalható erőszakot az Iszlám Állam Nyugat-Afrikai Tartománya, a Boko Haram dzsihadista csoport és más iszlamista szélsőségesek hajtják végre

 – áll a dokumentumban, amely szerint az Iszlám Államhoz vagy az al-Kaidához kötődő terroristacsoportok elszaporodtak az egész szubszaharai térségben.

Számos kormány és nemzetközi testület elítélte az olyan erőszakos cselekményeket, mint például a keresztény iskolások nemrégiben történt szörnyű mészárlása Ugandában, de lekicsinylik a támadások alapvető vallási elemét.

Az ugandaihoz hasonló mészárlásokért gyakran okolják a gazdasági visszaesést, a marginalizálódást és a lehetőségek hiányát, a korrupt vagy tekintélyelvű kormányzatot, vagy a környezeti problémákat, amelyek csökkentik a termőföldeket, azonban a jelentés szerint jóval kevesebben foglalkoznak azzal, hogy az áldozatok azért kerültek célkeresztbe, mert keresztények voltak.

A média túl gyakran figyelmen kívül hagyja az iszlamisták kinyilvánított célját szerte Afrikában, ami az, hogy annyi keresztényt kell megölni, amennyit csak tudnak

 – teszi hozzá a jelentés, amely szerint az ADF terroristái, akik az ugandai mészárlást elkövették, százával mészárolták le a keresztényeket a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén. Nigéria északi és középső részén pedig 2015 óta több mint 11 ezer keresztényt gyilkoltak meg az iszlamisták.

Az Iszlám Állam Mozambik a közösségi médiában örvendezett, amikor keresztényeket öltek meg a kalifátus katonái, és vezetői azzal dicsekedtek, hogy iszlám tartományukat keresztény holttestek halmaira és vérük folyóira építik. Az Iszlám Állam a maga részéről az afrikai keresztények aratásának nevezte a keresztények lemészárlását és a templomok felgyújtását szerte Afrikában.

Borítókép: Az Iszlám Állam (ISIS) zászlaja felfestve egy falon Afganisztánban. (Fotó: Ahmad Al-Rubaye / AFP / AFP via Getty)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.