Ezekben az országokban betiltották a Barbie-t

A közerkölcsök védelmével indokolták a döntésüket.

Magyar Nemzet
2023. 08. 10. 14:22
GERWIG, Greta; ROBBIE, Margot; GOSLING, Ryan
London, 2023. július 13. Margot Robbie ausztrál színésznõ és Ryan Gosling kanadai színész a Barbie címû film bemutatóján Londonban 2023. július 12-én. Az elsõ élõszereplõs Barbie-filmet az amerikai Greta Gerwig rendezte. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kuvaitban és Libanonban betiltották Greta Gerwig Barbie-filmjét, a KUNA kuvaiti hírügynökség csütörtöki jelentése a közerkölcsök védelmével indokolta a döntést, a libanoni kulturális tárca pedig azt rótta fel a filmnek, hogy a homoszexualitást népszerűsíti.

Kuvait emellett betiltotta a Beszélj hozzám! című horrorfilmet is – tette hozzá a KUNA. Az ország sajtószabályozásért felelős minisztériuma részéről leszögezték: mindkét film a kuvaiti társadalométól eltérő értékeket népszerűsít.

A tárca egyébként rendszeresen felülvizsgálja a filmeket, és míg egyes esetekben csak bizonyos részleteket, többnyire szexuális tartalmakat vág ki belőlük, előfordul, hogy a teljes film betiltását javasolja.

Mohammad Mortada, a libanoni kulturális miniszter leszögezte: a Barbie ellentétben áll a hit és az erkölcs képviselte értékekkel azáltal, hogy lebecsüli a család fontosságát.

A tárcavezető döntését követően a belügyminisztérium utasította a filmek cenzúrázásáért felelős, a belügyi tárca fennhatósága alatt működő hivatalt, vizsgálja meg a filmet és tegye meg javaslatait.

Mortadát a libanoni politikai életben nagy befolyással bíró Hezbollah síita milícia támogatja, amelynek vezetője, Haszan Naszrallah nemrég egy beszédében halálbüntetést követelt a homoszexuálisokra.

A Barbie vetítését július végén Pakisztán egyik tartományában, Pandzsábban is betiltották a helyi hatóságok, kifogásolható tartalmakra hivatkozva. Vietnám szintén betiltotta a vígjáték forgalmazását, mert olyan térkép szerepel benne, amely a kínai területi követeléseket ábrázolja a Dél-kínai-tengeren.

A héten a filmet forgalmazó Wagner Bros. bejelentette, a Barbie csupán 17 nappal a bemutatása után elérte az egymilliárd dolláros (355 milliárd forint) jegyárbevételt. Az összeg rekordot jelent, ugyanis Greta Gerwig az első nő, aki egy film egyetlen rendezőjeként elérte az egymilliárdos mérföldkövet. A Warner vízválasztónak nevezte az eredményt.

Borítókép: Margot Robbie ausztrál színésznő és Ryan Gosling kanadai színész a Barbie című film bemutatóján, Londonban 2023. július 12-én. Az első élőszereplős Barbie-filmet az amerikai Greta Gerwig rendezte (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.