FPÖ: A menedékjog nem egyenlő a bevándorlással!

Az osztrák jobboldal szerint a szövetségi kormány egyre inkább megszünteti a határvonalat a menedékkérők és az illegális bevándorlók között. Azi Osztrák Szabadságpárt ezért konkrét intézkedésekkel számolná fel a szociális rendszer indokolatlan tönkretételét.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA hírügynökség2023. 08. 25. 20:42
null
La Restinga, 2023. augusztus 2. Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók a parton, miután a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetén fekvõ La Restinga kikötõjébe érkeztek 2023. augusztus 2-án. A spanyol tengeri mentõszolgálat összesen 42, kenuban utazó migránst szállított a kikötõbe. MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol Fotó: Gelmert Finol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A menedékjog ideiglenes védelmet jelent, és nem a tömeges bevándorlás fedője, elsősorban a mi szociális rendszerünkbe – erről beszélt az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jobboldali párt annak kapcsán, hogy az osztrák kormány egyre inkább megkönnyíti a bevándorlók érkezését és a családegyesítéseket. A V4NA nemzetközi hírügynökség felidézte, hogy emiatt a szociális rendszer egyre kevésbé képes ellátni ekkora számú embertömeget, akiknek tagjai legtöbbször nem is jogosultak az ellátásra.

A társkormányzó Osztrák Néppárt egyre inkább feloldja az egyértelmű különbséget menedékjog és bevándorlás között. Susanne Raab osztrák integrációs miniszter egyenesen kijelentette, hogy ez a bevándorlás a bevándorlás legdrágább fajtája, az önkéntelen önkiszolgálás

– mondta Herbert Kickl, az FPÖ pártelnöke. Hozzátette, hogy az FPÖ az egyetlen párt, amely világos határvonalat húz a menekültügy és a bevándorlás között. Mindezt pedig egy 23 pontból álló intézkedéscsomagban mutatták be korábban, amellyel megakadályoznák, hogy Ausztria az új népvándorlás célországa legyen.

Ez nemcsak a menedékjog és a menedékkérők szociális rendszerünkhöz való hozzáférésének megszüntetését foglalja magában, hanem a menedékkérők állampolgárságának megadása megszüntetését is. A menedékjog határozott időre szóló védelmet jelent, tehát a hazánkban való tartózkodás időben korlátozott, a cél a származási országba való visszatérés – méghozzá minél gyorsabban. Ennek ki kell zárnia az állampolgárság megszerzését

– mondta Kickl. Párttársa, Hannes Amesbauer ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy a tapasztalat szerint a menedékjogot vagy kiegészítő védelmet kapók kisebb valószínűséggel dolgoznak, gyakran kevés formális végzettséggel rendelkeznek. A 2022-ben státust kapók 70 százaléka nem tud sem írni, sem olvasni – a fele még az anyanyelvén sem, legalábbis ez derül ki a korábban nyilvánosságra hozott éves migrációs jelentésből.

Borítókép: Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók a parton, miután a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetén fekvő La Restinga kikötőjébe érkeztek 2023. augusztus 2-án. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Gelmert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.