Halálos áldozata is van az ítéletidőnek Japánban + videók

Japán déli részén már halálos áldozata is van a Khanun tájfunt kísérő heves széllökéseknek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Aljazzera2023. 08. 02. 13:18
	Naha, 2023. augusztus 2. A Khanun tájfun által letépett jelzőtábla hever a földön Okinava legnépesebb városában, Nahában 2023. augusztus 2-án. A ciklon Okinaván mintegy 200 ezer háztartásban okozott áramkimaradást, több, mint 900 repülőjáratot töröltek a helyi kompszolgáltatást és autóbuszjáratokat pedig felfüggesztették az orkán érkezése előtt. A tájfun következtében eddig legkevesebb egy ember életét vesztette 11-en megsebesültek. MTI/EPA/Jiji Press
Naha, 2023. augusztus 2. A Khanun tájfun által letépett jelzõtábla hever a földön Okinava legnépesebb városában, Nahában 2023. augusztus 2-án. A ciklon Okinaván mintegy 200 ezer háztartásban okozott áramkimaradást, több, mint 900 repülõjáratot töröltek a helyi kompszolgáltatást és autóbuszjáratokat pedig felfüggesztették az orkán érkezése elõtt. A tájfun következtében eddig legkevesebb egy ember életét vesztette 11-en megsebesültek. MTI/EPA/Jiji Press Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kilencvenéves férfi életét vesztette a Japán déli részén fekvő Okinava szigetén szerdán a Khanun tájfunt kísérő heves viharokban. Helyenként kétszáz kilométeres széllel érkezett meg a szigetre a tájfun, és volt olyan hely, ahol több mint 250 milliméter esőt hozott magával. A szigetország meteorológiai szolgálata további heves szélre és tengeri viharokra figyelmeztetett. 

A helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a férfira ráomlott a garázsa, és bár a romok alól sikerült kimenteni, a kórházban meghalt. Hozzátették, hogy az ítéletidőnek 11 sérültje is van. 

Az Okinaván élő, mintegy 760 ezer embert már kedden felszólították, hogy hagyják el otthonaikat és keressenek menedéket. Az NHK japán közszolgálati televízió azt közölte, hogy a ciklon miatt több mint ötszáz, Okinaváról induló vagy oda érkező repülőjáratot töröltek kedden, a helyi kompszolgáltatást és autóbuszjáratokat pedig felfüggesztették az orkán érkezése előtt. A szigeten máris több mint kétszázezer háztartás maradt áram nélkül. 

Helyi idő szerint dél körül a Khanun az Okinavától 100 kilométerre nyugatra található Kume-szigetnél járt, meteorológusok azonban arra figyelmeztettek, hogy egyelőre kiszámíthatatlan, merre veszi útját: elképzelhető, hogy Kína keleti része felé vonul, de nem kizárt az sem, hogy Japán főbb szigeteire csap le. Okinaván gyakoriak a tájfunok, ám rendszerint az év későbbi szakaszában érik el a szigetet.

A videókon látszik, hogy a szél autókat borogat fel, és tépázza a teljesen kihalt okinawai utcákat. A vihar a nyári turisztikai csúcsszezon kellős közepén ütött be, ami szokatlan, mert általában csak december körül szokott megérkezni a tájfun. Ez a gazdaságnak is árt, hiszen idén végre olyan turistaszámokat vártak a helyiek, mint a járvány előtt. 

Borítókép: A Khanun tájfun által letépett jelzőtábla hever a földön Okinava legnépesebb városában, Nahában 2023. augusztus 2-án. A ciklon Okinaván mintegy kétszázezer háztartásban okozott áramkimaradást, több mint kilencszáz repülőjáratot töröltek, a helyi kompszolgáltatást és autóbuszjáratokat pedig felfüggesztették az orkán érkezése előtt. A tájfun következtében eddig legkevesebb egy ember életét vesztette, 11-en megsebesültek. (Fotó: MTI/EPA/Jiji Press)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.