Hazatért a volt elnök, rögtön börtönbe zárták

Hazatért kedden 15 éves önkéntes száműzetéséből Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnök. A Szingapúrból magánrepülőjével érkezett politikust a bangkoki repülőtérről a legfelsőbb bíróságra vitték, ahol nyolcévi börtönbüntetésre ítélték.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 22. 10:59
SINAVATRA, Thakszin
Bangkok, 2023. augusztus 22. A 15 éves önkéntes számûzetésébõl hazatért Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnök üdvözli támogatóit a thaiföldi fõváros Don Mueang repülõterén 2023. augusztus 22-én. Thakszin Sinavatra kormányzásának a 2006-os katonai puccs vetett véget. Korrupcióval, hatalommal való visszaéléssel és a monarchia iránti tiszteletlenséggel vádolták, a börtönbüntetés elõl 2008-ban elmenekült az országból. Jobbról lánya, Paetongtarn Sinavatra, a Pheu Thai Párt miniszterelnök-jelöltje. MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit Fotó: Rungrodzs Jongrit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfelsőbb bíróság keddi közleménye szerint a letöltendő börtönbüntetést három, távollétében ellene hozott ítélet alapján szabták ki Thakszin Sinavatrára. 

A vádpontok között hatalommal és hivatallal való visszaélés, részvények törvénytelen birtoklása szerepel, valamint az, hogy jogellenesen külföldi kölcsön nyújtására utasított egy állami bankot.

A 74 éves politikust őrizetbe vették, és a legfelsőbb bíróságról egy börtönbe szállították, ahol megkezdte büntetésének letöltését. A börtön illetékesei sajtóértekezleten közölték, hogy a volt kormányfőt, akinek vérnyomásával, tüdejével, szívével és gerincével is problémái vannak, egy olyan szárnyban helyezték el, amelyet felszereltek a szükséges orvosi eszközökkel, és egészségi állapotát figyelemmel tudják kísérni.

SINAVATRA, Thakszin
A 15 éves önkéntes száműzetéséből hazatért Thakszin Sinavatra volt thaiföldi kormányfő köszöntésére összegyűlt emberek (Fotó: MTI/AP/Vaszon Vanicsakorn)

A milliárdos Sinavatra vagyonát a telekommunikációs ágazatban szerezte, 2001-ben lett az ország miniszterelnöke, majd 2005-ben újraválasztották. Kormányzásának a 2006-os katonai puccs vetett véget. Korrupcióval, hatalommal való visszaéléssel és a monarchia iránti tiszteletlenséggel vádolták. Ő tagadta az ellene felhozott vádakat. A börtönbüntetés elől 2008-ban elmenekült az országból.

Thaiföldön a 70 év feletti elítéltek feltételes szabadlábra helyezésért vagy királyi kegyelemért is folyamodhatnak, és a politikai elemzők szerint nem valószínű, hogy a volt kormányfőt hosszú ideig börtönben tartanák.

Thakszin hazatérésével egyidejűleg a thaiföldi parlamentben újabb szavazást tartanak, hogy megválasszák az új miniszterelnököt. A hazatérő exkormányfő a Pheu Thai Párt jelöltjét, Szrettha Thaviszin ingatlanmágnást támogatja. A szavazást a szenátus hadsereg által delegált tagjai dönthetik el.

Thaiföldön három hónapja tartottak parlamenti választásokat, de egyelőre nem sikerült megválasztani az új miniszterelnököt. Most a választásokon második helyen végzett, konzervatív erőkkel szövetségre lépett Pheu Thai próbálkozik kormányalakítással, miután a győztes progresszív Előre Párt vezetőjének nem sikerült megszereznie a szükséges szavazatokat megválasztásához.

Borítókép: A 15 éves önkéntes száműzetéséből hazatért Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnök üdvözli támogatóit a thaiföldi főváros Don Mueang repülőterén 2023. augusztus 22-én (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)
 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.