Illegális fegyverkereskedő bukott le Ukrajnában

A háború az illegális fegyverkereskedelem melegágya, és ahogy egyre tovább húzódik az ukrajnai konfliktus, úgy egyre több fegyver cserélhet gazdát a bűnbandák között. Sok esetben pedig nem kizárt, hogy az Ukrajnának szánt nyugati fegyverek kerülnek a feketepiacra – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
2023. 08. 09. 17:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpátaljai Nemzetbiztonsági Szolgálat munkatársai az Ukrán Biztonsági Szolgálattal és az Állami Határőrszolgálattal együttműködve egy házkutatás során rengeteg illegális fegyvert és lőszert találtak, erről a V4NA nemzetközi hírügynökség számolt be. A gyanúsítottat akkor fogták el, amikor éppen csaknem kétszáz automata fegyverhez való lőszert értékesített. A bíróság ezután alapos indokot látott arra, hogy házkutatást tartsanak.

A nyomozók rengeteg fegyvert, lőszert és fegyvergyártáshoz szükséges eszközt találtak, de gránátokat is szép számmal lefoglaltak.  

A V4NA az ukrán rendőrségre hivatkozva azt írja, a férfi most előzetes letartóztatásban van, de óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. A nyomozók jelenleg azt vizsgálják, hogy honnan származnak a lefoglalt illegális fegyverek.

A hírügynökség felidézte, hogy bár a baloldali média hónapokon keresztül igyekezett tagadni a tényt, azt már egyre többen ismerik fel, hogy az illegális fegyverkereskedelem melegágya a háború, így minél tovább tart egy fegyveres konfliktus, és minél több fegyvert küldenek a frontra harmadik országokból, úgy egyre nagyobb a valószínűsége annak is, hogy ezek a fegyverszállítmányok nem érnek el a harcokig, inkább a feketepiacon kötnek ki.

Egyre több országból erősítik meg annak a veszélynek a valódiságát, hogy a feketepiacon kössön ki a pusztító nyugati fegyverek egy jelentős része, amelyeket eredetileg Ukrajnának szántak. A V4NA nemrég a finn Nemzeti Nyomozóirodához fordult, mert korábban Christer Ahlgren finn főnyomozó egy műsorban arról beszélt, hogy erős a gyanú, hogy Svédországban, Dániában és Hollandiában is felbukkantak már 

Ukrajnának szánt fegyverek, és az ehhez szükséges csempészútvonalakat már kialakították, sőt Finnországban is fennáll a veszélye az illegális fegyverkereskedelemnek. A Nemzeti Nyomozóiroda egy sajtóközleményben úgy reagált minderre, hogy megdönthetetlen bizonyítékot eddig nem találtak a hatóságok, ugyanakkor fennáll a lehetősége annak, hogy a Finnországban tevékenykedő bűnözők megpróbálnak fegyvereket szerezni a konfliktusövezetekből.

A rendőrség minden évben számos illegális fegyvert foglal le a szervezett bűnözés tagjaitól, és tudatában van annak, hogy ezek a csoportok érdeklődnek a háborús övezetekben használt fegyverek iránt. A rendőrségnek arra utaló jelei vannak, hogy hosszú távon a szervezett bűnözői csoportok Ukrajnából is megpróbálhatnak fegyvereket szerezni – olvasható a közleményben, amelyet a V4NA megkeresése nyomán adtak ki a finn hatóságok.

Az Europol – amely segítséget nyújt a tagállamok bűnüldöző hatóságainak a súlyos nemzetközi bűncselekmények és a terrorizmus elleni fellépésben – nemrég már jelezte, hogy fennáll a veszélye annak, hogy bűnszervezetek kezére kerülnek az Ukrajnának szánt fegyverek. De a NATO és az EU is riasztást adott ki tavaly nyáron az ukrajnai fegyvercsempészet miatt. 

Egy hónappal ezt megelőzően pedig az Interpol – a rendőrségi együttműködést segítő nemzetközi szervezet – arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába küldött fegyverek a bűnszervezetekhez juthatnak és ezek a csoportok tovább erősödhetnek, ahogy egyre több fegyver érkezik Ukrajnába.

Az Ukrajnának szánt fegyverek már Franciaországban is megjelentek

A franciaországi Marseille-ben jelenleg nagy mennyiségű Ukrajnából származó fegyver keringhet az alvilági bandák között, idézte fel a V4NA a BFM-TV francia televíziós csatorna műsorában elhangzottakat. Dominique Rizet igazságügyi szakértő annak kapcsán beszélt erről, hogy az azt megelőző napokban három ember meghalt egy éjszakai klub előtt történt lövöldözésben a városban, a rendőrség szerint rivális drogkereskedő bandák közötti összecsapásról volt szó. Tíz nappal azt megelőzően pedig egy nő halt meg egy lövöldözésben, aki csupán egy ártatlan áldozata lett egy tűzharcnak.

Csakúgy, mint a jugoszláviai háború esetében, úgy az Ukrajnában zajló konfliktus is lehetőséget adhat a maffiahálózatoknak arra, hogy felvirágoztassák a fegyverkereskedelmet és a feketepiacot.

Nagy-Britannia sem maradhatott tiszta

Szintén a V4NA számolt be arról, hogy Paul James brit fegyverszakértő nemrég azt mondta a brit közmédiának, hogy több millió fegyver kerülhet forgalomba, amikor az ukrajnai háború véget ér, és sok közülük bűnözői bandák kezébe kerülhet.

Az elmúlt 15-20 év tapasztalatai szerint a Nyugat-Balkánról származó fegyverek voltak az Európába irányuló fegyvercsempészet főszereplői. Ezeket a fegyvereket számos nagy horderejű bűncselekményben és terrorista incidensben használták fel, és még mindig próbáljuk csökkenteni az onnan származó lőfegyverek beáramlását. Úgy gondolom, hogy Ukrajnában ennél sokkal rosszabb lehet a helyzet

– figyelmeztetett a fegyverszakértő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.