Itt az ukránok újabb „ellensége”, ami hátráltatja az ellentámadást

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint a természet az oroszok oldalára állt.

Magyar Nemzet
2023. 08. 03. 14:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit védelmi minisztérium legfrissebb ukrajnai hírszerzési jelentése újabb hátráltató körülményről számolt be az ukrán ellentámadás kapcsán. Ez nem más, mint a túl gyorsan visszanövő aljnövényzet. 

Mint írják, a dél-ukrajnai fronton újranövő aljnövényzet hozzájárul ahhoz, hogy a térségben lassabban haladnak a harcok.

Mivel ezeken a területeken a föld már a háború kitörése óta parlagon hever, a meleg, nyirkos nyári körülmények miatt a gyomok és a bokrok visszatérése felgyorsult – áll a jelentésben.

Amellett, hogy megnehezíti az előrenyomulást, a sűrű aljnövényzet az orosz védelmi állások álcázásában is fontos szerepet játszik. Emellett ugyanakkor néhány kisebb gyalogsági művelet során fedezéket is nyújthat az ukrán csapatoknak.

Mint arról lapunk is beszámolt, az elmúlt napokban a nyugati fősodrú sajtóban újból arról kezdtek cikkezni, hogy most már tényleg megindult az ukrán ellentámadás. A beszámolók szerint az ukrán erők elsősorban Délkelet-Ukrajnában tudnak előrehaladni, ez többek közt annak is köszönhető, hogy megérkeztek a frontra a Nyugaton kiképzett katonák. 

Ezzel szemben a háborúról térképeket, statisztikákat közlő War Mapper blog által közzétett statisztika szerint a Moszkva általa ellenőrzött ukrajnai területek mindössze 0,01 százalékkal csökkentek május vége – az ukrán ellentámadás hivatalos kezdete – óta.

 

Borítókép: Ukrán katonák (Forrás: Telegram/Volodimir Zelenszkij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.