Jason Momoa is odaszólt a Hawaiira utazó turistáknak

„Abban a vízben búvárkodnak, amiben három napja még társaink holtteste lebegett” – mondta a BBC-nek egy helyi lakos.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC, Daily Mail2023. 08. 15. 21:27
null
Lahaina, 2023. augusztus 11. Erdõtûzben megégett autóroncsok között egy férfi a hawaii Maui-szigeten fekvõ Lahainában 2023. augusztus 11-én. A Mauin tomboló tûzvész legalább 53 ember halálát okozta, Hawaii kormányzója szerint Lahainából alig maradt több parázsló romoknál, ez az állam történetének legsúlyosabb természeti csapása. MTI/AP/Rick Bowmer Fotó: Rick Bowmer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hawaii-szigeten pusztító erődtüzek után a hatóságok arra figyelmeztették az egyik legnépszerűbb amerikai turisztikai célpont látogatóit, hogy kerüljék el Maui szigetét, ahol a tűz is pusztított. A figyelmeztetés ellenére a BBC brit közszolgálati csatorna szerint ezrek maradtak, ezzel feldühítve a tragédia nyomán kétségbeesett lakosokat.

Ha a te szülővárosodban hasonló történne akarnád, hogy odalátogassunk?

– tette fel a kérdést egy helyi lakos, majd hozzáfűzte: Először a sajátjainkról kell gondoskodnunk.

A BBC-nek nyilatkozva más helyieket az dühített fel, hogy az odaérkező – zömében amerikai turisták – abban a vízben úsznak és búvárkodnak, amiben három napja társaik holtteste lebegett.

Noha Hawaii lényegében a turizmusra épül, a helyieket sokszor bosszantja a túl sok turista, akik – állításuk szerint – gyakran nem tisztelik a hagyományaikat, szemetelnek és kárt tesznek a természetben.

A sziget egyik leghíresebb jelenlegi színésze, Jason Momoa is arra szólított fel a közösségi médiában, hogy „most nem a vakáció ideje jött el Mauin”.

„Ne utazz oda és ne gondold azt, hogy rád van szükség egy ilyen szenvedés után” – utalt Momoa többek között arra, hogy szűkült az elérhető erőforrások száma, és a lakosok gyászolni és gyógyulni kívánnak, mintsem kiszolgálni a látogatókat a mintegy száz ember életét követelő természeti katasztrófát követően. A történelmi Lahaina szigetrészt is elpusztító tűzvész az egyik legnagyobb volt az amerikai történelem elmúlt száz évében.

Azonban a Daily Mail szerint nem csak az „átlagos” turisták közül hagyták sokan figyelmen kívül a hatóságok és lakosok felhívását, hanem olyan hírességek is, mint Paris Hilton üzletasszony, akit családjával Mauin a tengerparton fotóztak le.

A turizmus teljes kiesése azonban komoly problémát okozna Hawaii gazdaságának. A sziget turisztikai hatósága szerint 2019-ben 10,4 millió látogató összesen 18 milliárd dollárt költött el, Maui ennek a harmadát kapta.

Borítókép: Erdőtűzben megégett autóroncsok között egy férfi a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 11-én (Fotó: MTI/AP/Rick Bowmer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.