Két héten belül a harmadik elítéltet végzik ki kábítószer-kereskedelem miatt

Szingapúrban csütörtökön két héten belül a harmadik elítéltet akasztották fel kábítószer-kereskedelemben való részvétel miatt, annak ellenére, hogy jogvédők korábban felszólították a városállamot a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekért járó halálbüntetés megszüntetésére.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 03. 11:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Kábítószerügyi Hivatal (CNB) közölte, hogy a 39 éves Muhammad Saleh Abdul Latifot a szingapúri Changi börtönben, a törvény által biztosított tisztességes eljárást követően végezték ki. A férfit 54 gramm heroin csempészése miatt találták bűnösnek, amely a hivatal közleménye szerint körülbelül 640 heroinfüggő egy heti adagját biztosítaná.

Egy szingapúri halálbüntetés-ellenes szervezet (Transformative Justice Collective) szerint a maláj származású Saleh 2016-os letartóztatása előtt sofőrként dolgozott. 2019-ben elítélték, de a fellebbezését tavaly elutasították.

A szervezet szerint a férfi a tárgyaláson elmondta, hogy azt hitte, csempészett cigarettát hozott át a határon egy barátjának, akinek tartozott és mivel megbízott benne nem ellenőrizte a táska tartalmát. A legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy a kapcsolatuk nem volt elég szoros ahhoz, hogy a barátja iránt tanúsított bizalom megalapozott legyen, ezért halálra ítélték.

A szingapúri törvények szerint cannabis kereskedelméért ötszáz grammnyi mennyiség eladása felett halálbüntetés is kiszabható. A heroin esetében 15 gramm felett szabható ki halálbüntetés. Saleh volt az ötödik ember, akit idén kivégeztek, és a 16., akit kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt végeztek ki azóta, hogy a városállam 2022 márciusában – a koronavírus-járvány miatt tartott kétéves kihagyást követően – újraindította az akasztásokat.

Az ENSZ, emberi jogi csoportok és nemzetközi aktivisták már többször tiltakoztak a kivégzések ellen, és a halálbüntetés eltörlését sürgették. Szerintük egyre több érv szól amellett, hogy ennek a büntetésnek nincs elegendő elrettentő ereje.

A szingapúri hatóságok azonban kitartanak amellett, hogy a halálbüntetés szükséges ahhoz, hogy megállítsák a kábítószer kereskedelmét és fogyasztását. A térségben Szingapúr mellett Malajziában, Indonéziában, Thaiföldön, Vietnámban és Mianmarban, valamint Laoszban és Bruneiben is van halálbüntetés, de évtizedek óta nem érkezett hír kivégzésről.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.