Két ukrán kiképzőgép ütközött egymással, több pilóta is életét vesztette

Az áldozatok L–39-es harci gépeken gyakoroltak egy Kijevtől nyugatra fekvő terület felett.

Magyar Nemzet
2023. 08. 27. 7:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három ukrán pilóta életét vesztette, amikor két harci kiképzőgép összeütközött egy Kijevtől nyugatra fekvő terület felett – közölte az ukrán légierő.  A közleményből kiderült,

a pilóták L–39-es harci gépeken gyakoroltak, miközben eddig leginkább elöregedett, szovjet korabeli vadászrepülőgépekkel, például MiG–29-esekkel védték Ukrajna egét.

Az L–39-es, amelyet Albatros néven ismert, egy csehszlovák vadászgép, amelyet a világon a legszélesebb körben használt repülőgépként emlegetnek a maga nemében. A Varsói Szerződéshez tartozó országok legfőbb kiképzőgépe lett, Oroszországban például továbbra is a pilótaképző iskolák egyik alapvető kiképzőgépe.

Az áldozatok egyike Andrij Pilscsikov, aki a Juice hívójelre hallgatott, az egyike volt azoknak, akik a leghevesebben kampányoltak az F–16-osok beszerzéséért a szövetségesektől, és maga is várta, hogy kiképezzék ezek irányítására. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjjeli videóüzenetében elmondta, az ukrán tiszt egyike volt azoknak, akik nagyban segítették az államot. 

 

Borítókép:L–39-es kiképző repülőgép (Forrás: X/X News Monitor)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.