Kilépne az Európai Unióból a finn kormánykoalíció tagja

Egyelőre az ukrajnai háború miatt halogatja a fixitet a Finnek párt képviselője.

Magyar Nemzet
2023. 08. 12. 21:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Finnországban hosszú távon az Európai Unióból történő kilépésre kellene összpontosítani, de az Ukrajna elleni orosz támadás miatt egyelőre az a legfontosabb, hogy az európai egység fennmaradjon − jelentette ki szombaton Jussi Halla-aho, a finn kormánykoalícióban részt vevő Finnek párt képviselője.

Halla-aho a bevándorlásellenes Finnek által még 2019-ben felvázolt fixitpolitika kidolgozója, a párt várhatóan őt indítja majd elnökjelöltként a jövő januári elnökválasztáson. Bár felmérések szerint valószínűtlen, hogy nyerne, nézetei nagy befolyással bírnak a párt berkeiben.

A Finnek szombati kongresszusa előtt Halla-aho arról beszélt a Reuters hírügynökségnek, hogy indokolt hosszú távon arra készülni, hogy elhagyják az EU-t, mert nézete szerint olyan demokratikus deficit áll fenn, amellyel a közösség korlátozza a tagállamok szuverenitását. Hozzátette ugyanakkor: azt belátják, hogy a jelenlegi helyzetben egy töredezett Nyugat-Európa sokkal gyengébb lenne a totalitariánus országokkal szemben.

A Finnek párt soraiban többen is egyetértenek ezekkel a nézetekkel. Ville Tavio külkereskedelmi miniszter azt mondta, pártja, amíg kormányon van, nem járul hozzá újabb közös uniós hitel felvételéhez.

Borítókép: A Finnek párt képviselői Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.