„Magyarországról terjedjen el a béke üzenete a háborútól sebzett Európában”

Novák Katalin csaknem egy órán át egyeztetett a Vatikánban Ferenc pápával.

2023. 08. 25. 15:07
null
Fotó: Simone Risoluti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek délelőtt magánkihallgatáson fogadta Ferenc pápa Novák Katalint, Magyarország köztársasági elnökét. A katolikus egyházfő és az elnök asszony a békéről és a gyermekek védelméről folytatott tárgyalást. 

Megerősítették, hogy mind Magyarország, mind a Vatikán továbbra is a béke pártján áll, az orosz–ukrán konfliktus mielőbbi lezárását sürgeti.

Az emelkedett hangulatú beszélgetés a szokásos 15 perc helyett majdnem egy órán keresztül tartott, Novák Katalin tolmács igénybevétele nélkül a szentatya anyanyelvén, spanyolul tárgyalt. A jelenlegi találkozó képsorai és a beszámolók is egy harmonikusan egymásra hangolódott, örömteli találkozóról tanúskodtak.

Novák Katalinnak egyébként kitűnő a kapcsolata Ferenc pápával. Államfővé választását követően, tavaly augusztusban szintén magánkihallgatáson fogadta őt a pápa, és idén is több alkalommal került sor személyes és szívélyes találkozásra. Az elnök a budapesti pápalátogatás legemlékezetesebb pillanatait megörökítő egyedi fotóalbummal kedveskedett a szentatyának, illetve átadta azt a Szűzanyát és a gyermek Jézust ábrázoló ikont, melyet a kárpátaljai magyarok küldtek ajándéka.

Ezáltal a kárpátaljai magyar közösség nehéz helyzetére is ráirányította a szentatya figyelmét. Ferenc pápa sokatmondó megjegyzéssel dedikálta a fotóalbumot.

Magyarországról terjedjen el a béke üzenete a háborútól sebzett Európában

– írta a szentatya. A Sándor-palota beszámolója szerint a tárgyalások központi témája az orosz–ukrán háború volt. Arról egyeztettek, hogy milyen erőfeszítéseket tudnak tenni Ukrajna békéjéért. A Ferenc pápa és az államfő végül abban állapodott meg, hogy közösen dolgoznak egy mielőbbi, hosszú távú és fenntartható béke eléréséért.

A konfliktus kapcsán felmerült, hogy milyen diplomáciai lépéseket tehet a két állam az Ukrajnából elhurcolt gyermekek hazaszállításáért. Szó esett arról, hogy a Szentszék és a magyarok szövetségesként tekintenek egymásra, egyetértenek a hagyományos családi értékek melletti kiállással és a gyermekek védelmében tett kérdésekről. 

Végül a szentatya budapesti tavaszi apostoli látogatásával kapcsolatban a köztársasági elnök leszögezte: nem egy egyszeri esemény volt, hanem olyan történelmi pillanat, melynek generációkon át érvényesülő hatása lesz a nemzet életében. A magyar államfő a magánkihallgatást követően felkereste a vatikáni államtitkárságot. A szentszéki sajtóiroda beszámolója szerint Pietro Parolin bíboros államtitkárral is az Ukrajnában zajló háború lezárásáról, az ország humanitárius helyzetéről egyeztetett.

Novák Katalin a közösségi oldalán osztotta meg, hogy miről beszélgettek Ferenc pápával a találkozón.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök Ferenc pápával a Vatikánban 2023. augusztus 25-én (Forrás: Facebook/Novák Katalin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.