Már most a téli energiahiány veszélyére figyelmeztetnek Németországban

Németország gáztárolói már most jobban feltöltöttek, mint 2022 nyarán. Ennek ellenére a Szövetségi Hálózati Ügynökség figyelmeztet a téli energiaellátást érintő esetleges fennmaradó kockázatokra, és ismét takarékosságra szólít fel.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA hírügynökség2023. 08. 14. 21:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jól feltöltött gáztárolók ellenére a németországi Szövetségi Hálózati Ügynökség nem akar tiszta vizet önteni a pohárba a jövő téli energiaellátás tekintetében. Az ügynökség továbbra is fennmaradó kockázatokat lát a gázhiányban, ezért ismét takarékosságra szólít fel. Igaz, hogy az orosz gáz kiesése után más ellátási források állnak rendelkezésre,

ennek ellenére korai lenne még a győzelem kikiáltása

– mondta Klaus Müller, a hatóság elnöke a Neue Osnabrücker Zeitungnak adott interjúban, amelyet a V4NA nemzetközi hírügynökség szemlézett. Müller a maradék kockázatok közé sorolta az európai hideg telet és a szabotázsakciókat.

Végül a vezetékek elleni támadások továbbra is horrorforgatókönyvek maradnak

– figyelmeztetett. Veronika Grimm gazdasági szakértő szintén arra buzdította a polgárokat, hogy a következő télen takarékoskodjanak a fűtéssel.

A gázellátás ismét szűkös lehet, még a megépített cseppfolyósított földgáz-terminálok ellenére is

– hívta fel a figyelmet a szakember, aki a Gazdasági Szakértői Tanács tagja is. Úgy véli, ami igaz volt a tavalyi télre, az még inkább igaz lesz az idei télre, és az európaiak ismét csak reménykedhetnek abban, hogy olyan enyhe lesz, mint legutóbb.

A szövetségi kormány korábbi tájékoztatása szerint egyébként a tárolókban százszázalékos töltöttségi szinten tárolt földgáz mennyisége nagyjából két-három átlagos hideg téli hónap fogyasztásának felel meg. Vagyis, ha csordultig tele lennének a tárolók, és egyáltalán nem érkeznek utánpótlás, 2-3 hónapig épphogy kihúzná az ország a gázzal, persze ha eleget takarékoskodnak közben.

Veronika Grimm a zsugorodó német gazdaság kapcsán azt is megjegyezte a fenti interjúban, hogy a németországi embereknek fel kell készülniük a nehéz időkre.

A német gazdaság stagnálásának jelenlegi szakaszában kevésbé számít, hogy éppen a nulla vonal felett vagy alatt vagyunk-e

– mondta, és hozzátette, hogy a politikusoknak tisztán és érthetően ki kell mondaniuk a lakosság felé: a gazdaság klímasemlegességre való átalakítása valamibe kerül – írja a V4NA.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.