Még a nép akarata sem érdekli a migránsbarát polgármestert

Hiába a népszavazás, az aláírásgyűjtés, a népakarat semmit sem számít néhány németországi település vezetésének. A nyugat-európai országba annyi migráns érkezik hétről hétre, hogy a nagyobb városokban már nem tudják őket elszállásolni, így a vidéki településekre küldik őket. Az érintettek felháborítónak tartják a döntést, és kénytelenek együtt élni a migránsokkal.

2023. 08. 31. 5:03
null
Puerto del Rosario, 2023. augusztus 27. Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura szigetén fekvõ Puerto del Rosario kikötõjébe 2023. augusztus 26-án, miután a spanyol tengeri mentõszolgálat hajója száz migránst fedélzetére vett két gumicsónakról az Atlanti-óceánon. MTI/EPA/EFE/Carlos de Saa Fotó: Carlos de Saa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népszavazást tartottak a németországi Grevesmühlen nevű település lakói, mert az önkormányzat tömegével akarja elhelyezni a kisvárosban a migránsokat, ehhez pedig konténerekből épített, rögtönzött falvakat húznának fel. A népszavazás érvényes volt, miután elérte a kellő számú résztvevőt, 

és a voksoláson megjelentek 91,4 százaléka leszavazta a projektet. Ennek értelmében az önkormányzati földeken nem épülhetnek ilyen migránsszállások, és a város földterületeit nem adhatják bérbe, és eladni sem szabad  – számol be róla a Junge Freiheit német jobboldali hírportál.

A város polgármesterét azonban ez egyáltalán nem érdekli, és határozott szándéka továbbra is, hogy helyet csináljon annak a több száz migránsnak, akiket a nagyobb városok kényszerből próbálnak a vidékiekre erőszakolni, mert már ott sem férnek el a befogadóközpontokban.

Lars Prahler – aki hivatalosan független színekben politizál, de valójában a baloldallal működik együtt – a szavazás eredményének kihirdetése után azt mondta, hogy a magánterületekre nem vonatkozik a referendum, így ezeket az ingatlanokat természetesen továbbra is felhasználhatják a migránsok elszállásolására. Azt is elmondta, hogy a polgári döntés csak a konténerszállások felállítására vonatkozik.

A város tehát továbbra is szállást biztosíthatna a bevándorlóknak különböző épületekben, például rendezvényházakban vagy sportcsarnokokban. Ráadásul a hétvégi népszavazás csak két évig köti meg valamelyest a városvezetés kezét.

Nem a grevesmühleniek az elsők, akik fellázadtak a polgármesterük ellen, mert az tömegesen telepítene be a településen migránsokat – feltehetően az azért járó nem kevés fejpénzért cserébe. A nyugat-pomerániai Greifswald lakói már júniusban határozatban utasították el, hogy a város tulajdonában lévő földterületeket nem adhatják át senkinek konténerfalvak építésére. Stefan Fassbinder zöldpárti polgármester azonban hajthatatlan. – A menekültek jönni fognak. A kérdés csak az, hogy hol fogják őket elhelyezni – szögezte le a kormánypárti városvezető. Fassbinder szintén a sportcsarnokokkal és a magánterületek felhasználásával „takarózott”, hiszen ezekre nem vonatkozik a lakosok határozata.

A mecklenburgi Upahl községnek 250 migránst kell befogadnia, ez a teljes lakosság csaknem felét teszi ki. Az upahliak kálváriája hónapok óta tart, és a polgármester annyira hajthatatlan volt a migránsokat illetően, hogy végül bíróság elé került az ügy, amelyben végül kedden hirdettek ki határozatot. Az első konténerek már a helyükön vannak, és szeptemberre befejezik az összes rögtönzött szállás felépítését. Tino Schomann, a Kereszténydemokrata Unió párt által delegált körzeti megbízott bejelentette, hogy a közeli Grevesmühlenbe megnövelik a buszjárat sűrűségét, hogy az új lakosok elutazhassanak vásárolni, Upahlban ugyanis egyetlen üzlet sincs.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/EFE/Carlos de Saa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.