Még több háztartási eszköz használatát lehetetlenítené el a Biden-adminisztráció

Az energiaügyi minisztérium új szabályozásának bevezetésével a ventilátorok jó részét nem lehetne kereskedelmi forgalomba hozni.

Gábor Márton
2023. 08. 26. 20:37
BIDEN, Joe
Washington, 2023. augusztus 7. Joe Biden amerikai elnök az elnöki helikopter elõtt, amint a Delaware állambeli Wilmingtonban lévõ birtokán töltött hétvége után visszatér a washingtoni Fehér Házba 2023. augusztus 7-én. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hogy a gáztűzhelyek után a mennyezeti ventilátorok a Biden-kormányzat zöldprogramjának legújabb célpontjai.

Az energiaügyi minisztérium olyan szabályozást javasol, amely előírná, hogy a mennyezeti ventilátoroknak energiatakarékosabbnak kell lenniük. A lépést azzal indokolják, hogy ezzel is többet spórolhatnának az amerikai háztartások az energiaköltségeken. A tárca elemzése szerint az új szabályokkal a háztartások az új, energiahatékony ventilátorok élettartama alatt körülbelül 39 dollárt takarítanának meg.

Ugyanakkor a gyártóknak ez óriási többletköltségeket jelentene.

A képviselőház kisvállalkozói bizottságának republikánus képviselői szerint ha a szabály hatályba lép, az a kis gyártóknak a piacról való kiszorulását eredményezheti a megnövekedett költségek miatt. 

Ez a szabály számos kis gyártót kötelezne arra, hogy újratervezze termékeit, ezzel pedig a szektorban működő kis- és középvállalkozásoknak akár a 30 százalékát is tönkreteheti

– írták a bizottság republikánus tagjai Jennifer Granholm energiaügyi miniszternek címzett levelükben. 

A tárca az elmúlt hónapokban harcot hirdetett a szigorúbb előírások bevezetéséért a háztartási készülékeknél, új szabványokat javasolva a gáztűzhelyekre, sütőkre, mosógépekre, hűtőszekrényekre, légkondicionálókra, mosogatógépekre és más alapvető fontosságú eszközre.

Biden elnök 2021 januárjában, hivatalba lépésének első napján aláírta azt a végrehajtási rendeletet, amely előírja az energiaügyi minisztérium számára, hogy végezzen radikális felülvizsgálatokat a jelenlegi készülékszabályozási szabványok és a Trump-kormányzat által meghatározott szabványok között.

Egy hónappal később az ügynökség több mint egy tucat szabályt sorolt fel, amelyek olyan készülékeket érintenek, mint a vízmelegítők, főzőkészülékek és lámpák, és amelyeket felül fog vizsgálni.

A filozófiájuk az energiahatékonyság, bármi áron. Ez azt jelenti, hogy a hatékonysággal kapcsolatos előírásaik eredményeként meg fog nőni a háztartási készülékek ára. Ez ilyen egyszerű

– mondta korábban a Fox News Digitalnek egy korábbi magas rangú energiaügyi minisztériumi tisztviselő, aki a Trump-kormányzat idején a területen tevékenykedett.
Borítókép: Joe Biden amerikai elnök az elnöki helikopter előtt, amint a Delaware állambeli Wilmingtonban lévő birtokán töltött hétvége után visszatér a washingtoni Fehér Házba 2023. augusztus 7-én (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.