Megkezdhetik a Wagnert támogató Armageddon-tábornok rehabilitációját

Szergej Szurovikin ellen a Wagnerrel való kapcsolata miatt indítottak vizsgálatot.

Gábor Márton
2023. 08. 11. 8:48
SZUROVIKIN, Szergej
Moszkva, 2022. november 9. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. november 9-én közreadott képen Szergej Szurovikin vezérezredes, az Ukrajnában harcoló teljes orosz haderõ parancsnoka Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek jelent. Sojgu Szurovikin tábornok javaslatát elfogadva elrendelte az orosz erõk kivonulását a dél-ukrajnai Herszonból és visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára. MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz veteránközösség az információk szerint megpróbálhatja rehabilitálni az ukrajnai orosz hadszíntér névleges helyettes parancsnokát, Szergej Szurovikin hadseregtábornokot, miután a Wagner-csoporttal való kapcsolata miatt vizsgálatot indítottak ellene. 

Szurovikin egykori parancsnoka, Valerij Marcsenkov vezérezredes korábban azt nyilatkozta, hogy Szurovikin nem szegte meg és soha nem is szeghette meg esküjét, és dicsérte a katonát, amiért úttörő szerepet játszott a védelmi stratégia megszervezésében, amely lelassította az ukrán ellentámadást Dél-Ukrajnában.

Marcsenkov azt állította, hogy Szurovikin sikeresen csökkentette a frontvonal hosszát és stratégiailag újraosztotta az orosz erőket a Zaporizzsjai területen. Emellett pedig megvédte Szurovikin azon döntését, amelynek értelmében 2022 novemberében kivonták az orosz csapatokat a Herszoni terület nyugati partjáról, mondván, hogy ez a döntés lehetővé tette az orosz erők számára, hogy kiépítsék a jelenlegi védelmi vonalakat ezen területen és megakadályozzák a katonai és polgári áldozatok számának radikális növekedését. 

Marcsenkov szerint az orosz katonai rendőrség létrehozása is Szurovikinnak köszönhető, továbbá méltatta az erőfeszítéseit az 1991. augusztusi moszkvai puccs leverésével kapcsolatban.

Korábban az orosz veteránközösségek nagy szerepet játszottak abban, hogy 2023. március–áprilisában rehabilitálták és támogatták Szurovikin állítólagos társát, az orosz légideszantos erők parancsnokát, Mihail Teplinszkij vezérezredest. Akkor a veteránok Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordultak Teplinszkij érdekében, ami után a vezérezredes visszatért a frontvonalba az ukrán ellentámadás előtt.

Borítókép: Szergej Szurovikin vezérezredes, az Ukrajnában harcoló teljes orosz haderő parancsnoka (Fotó: MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.