Mégsem annyira liberálisok a fiatalok + videó

Egy nemrég nyilvánosságra hozott statisztika szerint a fiatal férfiak csaknem kétharmada tartja magát konzervatívnak.

Gábor Márton
2023. 08. 06. 6:00
TRUMP, Donald
Cedar Rapids, 2023. július 19. A Republikánus Párt elnökjelöltségéért versengõ Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Cedar Rapidsben tartott kampánygyûlésén 2023. július 18-án. MTI/AP/Charlie Neibergall Fotó: Charlie Neibergall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közbeszéd szerint általános megítélés, hogy egyre több fiatal vallja magát liberálisnak. Az új adatok szerint azonban a 12. osztályos középiskolás fiúk kétszer nagyobb valószínűséggel vallják magukat konzervatívnak, mint liberálisnak.

Az elmúlt évek éves felmérései során az amerikai Monitoring the Future nevű közvéleménykutató projekt adatai azt mutatták, hogy a végzős középiskolások körülbelül egynegyede konzervatívnak vagy nagyon konzervatívnak vallja magát, miközben a 12. osztályos fiúknak csupán 13 százaléka vallja magát liberálisnak.

Egy, a kutatás alapján készült grafikon pedig egyértelműen arra mutat rá, hogy a fiúk körülbelül 65 százaléka konzervatív, míg a lányoknak csak a 31 százaléka azonosította magát konzervatívnak.

A Politico brüsszeli hírportál arról írt, a demokratáknak férfiassági problémájuk van, ugyanis a másik oldallal ellentétben a republikánus politikusok rendszeresen számot adnak az atlétikai képességeikről és dicsekednek az eredményeikkel. A fekete és latino szavazók körében megfigyelhető tendenciákra hivatkozva a lap arra is rámutatott, hogy még azokban a kisebbségi közösségekben is, amelyek eddig többségi demokrata szavazók voltak, a férfiak nagyobb arányban fordultak a republikánus párt felé, mint a nők.  

A férfiak felülreprezentálására jó példa, hogy számos konzervatív influencer követői körében is elsöprő többségben vannak a férfiak. Ráadásul az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb konzervatív politikai podcastjének, a The Ben Shapiro Show közönségének 86 százaléka férfi. A közönség is fiatalabb, többségük a 18–44 éves korosztályból kerül ki.

Delano Squires, a Heritage Foundation konzervatív kutatóintézet munkatársa az eredményekre reagálva elmondta, hogy

úgy vélem, a férfiasság hagyományos fogalmai sokkal inkább elfogadottak a konzervativizmuson belül, miközben a feminista értékek egyértelműen a liberalizmus egyik mozgatórugóinak felelnek meg

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.