Megvan a döntés: újabb országokkal bővül a Nyugatot ellensúlyozó csoportosulás

A BRICS tagjai megállapodtak a bővítés körülményeiről a dél-afrikai csúcstalálkozón.

Magyar Nemzet
2023. 08. 24. 10:38
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. augusztus 23. Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül vesz részt a BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozóján 2023. augusztus 22-én. A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítõ BRICS-csoport állam- és kormányfõi augusztus 22. és 24. között üléseznek Dél-Afrikában. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Orosz elnöki sajtószolgálat Fotó: Orosz elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BRICS-országok vezetői úgy döntöttek, meghívják soraikba Argentínát, Etiópiát, Iránt, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket – számolt be róla a Reuters hírügynökség.

A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő csoportosulás lépésének célja, hogy növeljék a csoport befolyását a Nyugattal szemben.

A BRICS-csoport bővítése utat nyithat számos másik, felvételt kérő ország számára is egy olyan időszakban, amikor a geopolitikai polarizáció ösztönzi Pekinget és Moszkvát azon erőfeszítéseiben, hogy a csoport ellensúlyozni tudja a nyugati országokat. Dél-afrikai tisztviselők szerint több mint 40 ország fejezte ki érdeklődését a BRICS-hez való csatlakozás iránt, és 22 ország hivatalosan is kérte felvételét. Ezeket az országokat az motiválja, hogy kiegyenlítsék az ellenük irányuló globális versenyfeltételeket, nem mellesleg vonzza őket a BRICS ígérete a globális rend kiegyensúlyozását illetően.

Cyril Ramaphosa, a vendéglátó Dél-afrikai Köztársaság elnöke csütörtökön bejelentette, hogy az új országokat 2024. január 1-jén veszik fel a csoport tagjai közé.

A Johannesburgban, augusztus 22–24 között zajló csúcstalálkozón a bővítésről szóló vita került a napirendek középpontjába, és bár valamennyi BRICS-tag nyilvánosan kifejezte támogatását a blokk bővítése mellett, a vezetők között megosztottság alakult ki a tekintetben, hogy mennyire és milyen gyorsan kellene azt végrehajtani. 

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül vesz részt a BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozóján 2023. augusztus 22-én. A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport állam- és kormányfői augusztus 22. és 24. között üléseznek Dél-Afrikában. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Orosz elnöki sajtószolgálat)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.