Megvan mikor szavazhatnak az őslakosok elismeréséről Ausztráliában

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök szerdán elárulta a népszavazás pontos időpontját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 30. 12:13
VON DER LEYEN, Ursula; ALBANESE, Anthony
Vilnius, 2023. július 12. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök a NATO-tagországok csúcstalálkozójának második napi tanácskozásán Vilniusban 2023. július 12-én. MTI/EPA/Valda Kalnina Fotó: Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy október 14-én rendezik meg az alkotmány megváltoztatására, az őslakosok elismerésére irányuló népszavazást.

 

Az ausztráloknak arról kell dönteniük, hogy támogatják-e az alkotmány megváltoztatását azzal, hogy abba belefoglalják a „parlament hangját”, egy őslakos bizottságot, amely a szövetségi parlamentnek az őslakosokkal kapcsolatos kérdésekben fogalmazna meg ajánlásokat. Az ausztrál alkotmányon csak népszavazással lehet változtatni.

 

Albanese szerdán a dél-ausztráliai Adelaide-ben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a „parlament hangjának” ötlete a néptől származik, és arról a nép fog dönteni a referendumon. A referendum jelentőségét hangsúlyozva hozzátette: 

 

Azon a napon minden ausztrálnak olyan lehetősége nyílik arra, hogy összekovácsolja az országot, ami egy generáció alatt csak egyszer adatik meg

 

Ausztráliának semmilyen egyezménye nincs az őslakos népével, amely a csaknem 26 milliós lakosságának 3,2 százalékát teszi ki, és amelynek legtöbb szociális és gazdasági mutatója a nemzeti átlag alatt van. Az őslakosokról az ausztrál alkotmányban nem esik szó, holott több mint 60 ezer éve lakják a kontinenst.

 

A szövetségi kormány igyekszik mindent elkövetni a referendum sikeréért. A kérdésben lezajlott társadalmi vitában azonban megoszlottak a vélemények, és a javaslat támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint az utóbbi hónapokban gyengült.

 

Az alkotmány megváltoztatását támogatók szerint a lépés megerősítheti az őslakos közösségekkel való kapcsolatokat, és egyesítheti a nemzetet, a tanácsadó testület pedig segíthet benne, hogy az őslakosok egyészségügyi, oktatási, munkaügyi és lakhatási kérdései előtérbe kerüljenek.

A változtatás ellenzői azonban azzal érvelnek, hogy a lépés faji megkülönböztetéshez vezethet, és túl nagy hatalmat adhat az őslakos testületnek. Mások viszont azért bírálták, mert csupán szimbolikusnak, erőtlennek ítélik a „parlament hangját”.

Az alkotmány megváltoztatásához országosan a szavazatok több mint ötven százalékára van szükség, és a hat államból legalább négyben a választók többségének támogatnia kell azt.

A múltban 19 népszavazáson 44 alkotmánymódosítási javaslatról döntöttek, és ezek közül csak nyolc ment át. A legutóbbi, 1999-es referendumon a szavazók elutasították, hogy Ausztráliát köztársasággá nyilvánítsák.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök a NATO-tagországok csúcstalálkozójának második napi tanácskozásán Vilniusban 2023. július 12-én. (fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.