Így jutnának el egyetlen lövés nélkül a nyugati tankokkal Moszkvába

A terv egyáltalán nem eredeti, történelem során volt már hasonlóra példa.

Magyar Nemzet
2023. 08. 08. 19:17
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Moszkva, 2023. június 26. Rendõrök lezárják a moszkvai Vörös tér bejáratát 2023. június 26-án, két nappal a Wagner orosz magánhadsereget vezetõ Jevgenyij Prigozsin lázadása után. A lázadás még aznap, június 24-én vérontás nélkül véget ért, mert Prigozsinnal megegyezett a közte és az orosz vezetés között közvetítõ fehérorosz elnök. A háttérben a Kreml Szpasszkij-tornya (k) és a Vaszilij Blazsennij-székesegyház. MTI/EPA/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kilőtt, rozsdás harckocsit parkoltattak le a berlini orosz nagykövetség elé ukránbarát aktivisták − erről írtunk az év elején. A kiállított harckocsit, egy szovjet T–72-est tavaly március 31-én, a Kijev melletti Dmytrivka falu közelében egy páncéltörő akna semmisítette meg.

Ez a példa ihlette meg azt az orosz történelemtanárt, aki azt javasolta, hogy rendezzenek kiállítást ilyen trófeákból a fővárosi külföldi nagykövetségek közelében a zsákmányolt NATO harckocsikból. A harci sikereken túl ennek más jelentősége is van az egyetemi professzor szerint, hiszen ezek a kiállított roncsok jelentős károkat okoznak a gyártóknak is. 

Néhány napja írtunk arról, hogy a zsákmányolt nyugati technikát már birtokba is vették az orosz hadiipari szakemberek, akik részletesen beszámoltak a vizsgálataik eredményeiről.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a nyugati eszközöknek elfogadható szintű a páncélozottságuk, bár a védelem eloszlása miatt számos gyenge pont van jelen, amelyek nem felelnek meg a modern harc követelményeinek. Másrészt a NATO-felszerelések rendkívül közepes mobilitással és manőverezőképességgel rendelkeznek, különösen nehéz és viszkózus talajon, többek között az alacsony terepjáró képesség miatt.

 

Borítókép: Moszkva, 2023. június 26. Rendőrök lezárják a moszkvai Vörös tér bejáratát 2023. június 26-án, két nappal a Wagner orosz magánhadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin lázadása után. (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.