időjárás 2°C Miklós 2023. december 6.
logo

Sorra veszítik el a nyugati tankokat az ukránok – felvételek a frontról

Magyar Nemzet
Forrás: Politico, ISW
2023.06.10. 07:20 2023.06.10. 10:18
Sorra veszítik el a nyugati tankokat az ukránok – felvételek a frontról

Az ukrán erők megduplázták támadásaikat a Donyeck megye területén Bahmutnál és a szomszédos Zaporizzsja környékén, de erőteljes orosz ellenállásba ütköznek, mindkét fél azt állítja, hogy az elmúlt öt napban súlyos veszteségeket szenvedett – hívta fel a figyelmet a Politico, brüsszeli politikai lap.

Az ukrán részsikereket még az orosz védelmi minisztériumához közel álló katonai bloggerek is elismerték, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldos csoport főnöke pedig „szégyennek” nevezte, hogy az ukránok a nemrég orosz kézre került Bahmutnál is mintegy 1600 métert haladtak előre.

Ezzel szemben Zaporizzsja környékén az orosz védekezés eredményesebbnek bizonyult, az Institute for the Study of War (ISW), amerikai agytröszt elemzése szerint az oroszok csütörtökön még visszaverték az ukrán támadásokat. Azonban pénteki elemzésükben már arra hívták fel a figyelmet, orosz forrásra hivatkozva, hogy az ukrán csapatok támadása itt is kisebb sikereket ért el.

Amint arra a Politico is rámutatott, az ukrán katonai vezetés műveleti csendet rendelt el az ellentámadásról, vagyis nem kommunikálják a sikereket vagy kudarcokat. Azonban a hadsereg annyit közölt, hogy az „ellenfél továbbra is védekezik”. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, továbbra sem ismerte el hivatalosan, hogy az ellentámadás teljes lendülettel elkezdődött volna. Azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte az ukrán ellenoffenzíva megindulását, ezzel megtörve a fronton történt eseményektől való távolságtartását.

Mindemellett az oroszok a közösségi média oldalakon arról számoltak be, hogy sikeresen visszaverték az ukrán támadásokat, amelyre már régóta készültek, ugyanis aknamezőket, árkokat és tankcsapdákat is telepítettek.

Orosz és ukrán források szerint is tegnap mintegy 12 német Leopard, és 15 brit Bradley harckocsit veszítettek Zaporizzsja környékén az ukrán erők.

A brit Royal United Services Institute, egy védelmi és biztonsági agytröszt szerint orosz védelem komoly problémákat okozhat egy ukrán ellentámadásnak. Azt ukrán tisztviselők is elismerték, hogy az ellentámadás során várhatóan eszközveszteségeket szenvednek majd el.

Katonai szakértők szerint az ellentámadás kulcsfontosságú helyszíne lesz Zaporizzsja és már régóta tudni lehetett, hogy ez lesz az ukránok legvalószínűbb fő célpontja. Ugyanis egy sikeres ellentámadás esetén Kijev számára lehetővé válna, hogy Berdjanszk, Melitopol és Tokmak felé nyomuljanak, vagyis elvágják a szárazföldi összeköttettést az orosz csapatok és a Krím félsziget között.

Zelenszkij azonban arra hívta fel csapatai figyelmét, hogy kemény és hosszú munka vár rájuk, és igyekezett mérsékelni a várakozásokat, mondván, hogy a harctéri küzdelem időbe fog telni és súlyos árat kell fizetni érte – utalt az emberáldozatokra.

 

Borítókép: Leopard 2A6 harckocsi tüzel a német hadsereg 203-as harckocsizó-zászlóaljának bázisán, az augustdorfi Rommel tábornagy laktanyában Boris Pistorius német védelmi miniszter látogatása alatt, 2023. február 1-jén (Forrás: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.